strože mjere

Nova odluka HZJZ-a: Britanci, Ciprani i Rusi prije ulaska u Hrvatsku moraju pokazati negativan test bez obzira na preboljenje Covida-19 ili cijepljenje

  • Autor: V.Mo.
  • Zadnja izmjena 21.07.2021 14:45
  • Objavljeno 21.07.2021 u 14:22
Ilustracija/testiranje na koronavirus

Ilustracija/testiranje na koronavirus

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je novu odluku s ciljem zaštite zdravlja i sprečavanja širenja Covida-19, po kojoj će osobe koje dolaze iz Ujedinjenog Kraljevstva, Cipra i Rusije morati pokazati negativan test na Sars-Cov-2 prije ulaska u Hrvatsku

'Zbog zaštite zdravlja i sprječavanja širenja Covida-19 od ranije su uvedene dodatne epidemiološke mjere koje se primjenjuju prilikom prelaska granice na teritorij Republike Hrvatske, a zbog sprječavanja unosa novih varijanti virusa SARS-CoV-2. Zbog navedenog je od ranije postojala obveza karantene za dolaske iz Republike Južne Afrike, Brazila, Zanzibara i Indije u trajanju od 14 dana, a koja se može skratiti negativnim PCR testom nakon sedam dana', navodi se u odluci HZJZ-a.

'Budući da je delta-soj, unesen iz Indije, sada postao dominantan u Europskoj uniji, na listi zemalja za koje je obvezna karantena ostaju Republika Južna Afrika, Brazil i Zanzibar, a za osobe koje dolaze iz Indije ukida se obvezna karantena po prelasku granice, ali uvodi se obveza predočenja negativnog nalaza testa na SARS-CoV-2 i to unutar 48 sati kod prelaska granice ako je riječ o brzom antigenskom testu ili unutar 72 sata ako je riječ o PCR testu, bez obzira je li osoba preboljela COVID-19 ili je cijepljena.

  • +1

Popuštanje mjera u Britaniji: Gužve u noćnim klubovima

Izvor: Profimedia / Autor: Jonathan Brady / PA Images / Profimedia

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, Cipru i Ruskoj Federaciji, kao dodatna mjera za sve osobe koje dolaze iz tih zemalja, prije ulaska na teritorij Republike Hrvatske zahtijeva se negativan test na SARS-CoV-2 izveden u matičnoj zemlji, bez obzira na cijepni status ili preboljenje bolesti COVID-19.

Izmjena popisa će biti objavljena na mrežnim stranicama HZJZ-a te će stupiti na snagu u ponedjeljak 26. srpnja 2021. godine', piše u priopćenju HZJZ-a.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!