zajednički jezik

Nova njemačka vlada o francuskom planu: Nuklearna energija nije 'zelena'

09.12.2021 u 12:11

Bionic
Reading

Njemačka će i dalje biti protiv francuskih planova da se električna energija proizvedena nuklearnom energijom kategorizira kao 'zelena', rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u četvrtak u Parizu, prilikom prvog posjeta francuskoj prijestolnici otkad je na dužnosti

"Poznato je da imamo različita stajališta o nuklearnom pitanju", rekla je Baerbock nakon sastanka s francuskim ministrom vanjskih poslova Jean-Yves Le Drianom.

Dan nakon što je prisegnula kao članica nove njemačke koalicijske vlade, Baerbock je naglasila veliku važnost njemačko-francuskih odnosa za Europsku uniju.

Pozdravila je francuske planove za konferenciju o europskoj budućnosti nakon što preuzme rotacijsko predsjedništvo Vijeća EU-a početkom sljedeće godine.

Unutar bloka je u tijeku rasprava o postizanju zajedničkog jezika kako bi se ulaganja usmjerila na projekte koji se smatraju održivima.

Francuska, zajedno s Poljskom i Češkom, ima cilj da nuklearna energija bude nazvana "zelena", dok su Njemačka, Austrija i Luksemburg protiv te ideje. Francuska većinu svoje električne energije proizvodi iz nuklearne energije.

Uoči posjeta Olafa Scholza, novoga njemačkog kancelara, Parizu u petak Baerbock je istaknula blisko partnerstvo između dva najveća gospodarstva EU-a, obraćajući se svojim francuskim kolegama u neformalnim terminima i zahvalivši im na "uistinu toplom i prijateljskom prijemu".

Scholz je na čelu trostrane koalicije svojih Socijaldemokrata (SPD), Zelenih i Slobodnih demokrata (FDP). Baerbock je potpredsjednica Zelenih, stranke koja je od samog početka bila izrazito antinuklearna.