velika obljetnica

[FOTO] Nova ljevica predvođena Ivanom Kekin posadila crveni javor i obilježila 4. godišnjicu stranke

19.12.2020 u 13:34

Bionic
Reading

Sadnjom crvenog javora na nasipu rijeke Save, Nova ljevica obilježila je u subotu četvrtu godišnjicu osnutka stranke poručivši kako u Hrvatskoj, već desetljećima, postoji potreba za kvalitetnim lijevim opcijama. Predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin podsjetila je na osnutak stranke 18. prosinca 2016. kad ju je osnovalo 128 osnivačica i osnivača - točno 59 žena i 59 muškaraca te istaknula da u Hrvatskoj već desetljećima postoji potreba za kvalitetnim lijevima opcijama, a da je Nova ljevica "upravo na tome tragu".

"Nova ljevica kroz svoje ime i kroz svoj program nudi kvalitetne lijeve politike. To nikada nije bilo tako važno kao što je danas, kada se nalazimo usred zdravstvene i ekonomske krize. Doista postaje nepodnošljivo živjeti u društvu u kojem, osim što smo izloženi tolikoj neizvjesnosti i nemirima kao ovih dana, konstantno smo izloženi nepravdi koju generiraju i promoviraju upravo vladajući, ne samo ovi, nego i bivši", istaknula je Kekin.

Osvrnula se i na nove mjere Nacionalnog stožera Civilne zaštite, za koje kaže da u našem društvu "postoje jednakiji".

"Postoje skupine kojima se bez problema zatiru prava, i skupine u čija se prava nikada ne smije dirati. Novoljevičari nikada neće pristati na taj diskurs", kazala je Kekin.

Govoreći o stranci, istaknula je kako su se u četiri godine višestruko povećali i da imaju grupacije i podružnice u više od 10 gradova, a sada im je cilj - uspjeh na lokalnim izborima i pobjeda Zeleno-lijeve koalicije u Zagrebu.

Potpredsjednica stranke Rada Borić naglasila je kako je Nova ljevica pokazala da u Hrvatskoj ima prostora za nove lijeve politike i brigu za okoliš.

  • +2
Nova ljevica posadila crveni javor Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Na pitanje jesu li postigli ikakav dogovor sa SDP-om u Zagrebu, Kekin je odgovorila da su u tijeku "preddogovori" među svim oporbenim strankama u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

"Naš kandidat je Tomislav Tomašević. Nema zbora o samo bilateralnim pregovorima s SDP-om, i u nijednom trenutku nije ni bilo", naglasila je Kekin. Na pitanje je li izgledno da će Tomislav Tomašević postati zajednički kandidat oporbe, Kekin je ustvrdila da bi to bilo dobro.

Raskol s Radničkom frontom nije htjela komentirati, dodavši da su već sve rekli na tu temu te kako ne vjeruje da će im to naštetiti. Rada Borić ustvrdila je kako je Nacionalni stožer Civilne zaštite izgubio na vjerodostojnosti kada je počeo imati izuzetke za neke ciljane skupine.

"Mislim da je najbezočnija izjava premijera jučer bila da 'nije isto biti na misi sat vremena i u kafiću uz alkohol'. Ne može se tako prosuđivati o ljudskim potrebama", smatra Borić.

"Crkva ima garantiran novac iz proračuna i to nemali, dok zatvoreni kafići za vlasnike i za ljude koji ondje rade znači upitan kruh na stolu za Božić. To je izuzetno bezobrazno uspoređivati", poručila je pak Kekin.