CRNA PREDVIĐNJA

Nova kriza cijena hrane pitanje je vremena

17.11.2009 u 22:08

Bionic
Reading

Nova kriza zbog cijena hrane samo je pitanje vremena, ocijenio je UN-ov izaslanik u utorak kritizirajući svjetske čelnike zbog izostanka angažmana na suzbijanju ključnih čimbenika koji su stajali iza naglog rasta cijena 2008. godina.

UN-ov specijalni izvjestitelj Olivier De Schutter također je rekao da se na UN-ovu summitu o hrani u Rimu propustili postaviti pitanje dominacije velikih korporacija na globalnom tržištu hrane.

"Možda će se to dogoditi u travnju 2010., možda u travnju 2011., no imat ćemo novu krizu cijena hrane jer su izravni uzroci naglog rasta iz 2008. još uvijek tu", rekao je u razgovoru de Schutter.

"Naznaka već ima jer cijene nafte rastu, a one su vrlo usko vezane uz cijene poljoprivredne proizvodnje. Čim se veliki proizvođači nađu u teškoćama počet će špekulacije", rekao je agenciji Reuters. Povećanje proizvodnje i korištenja biogoriva je također pridonijelo rastu cijena i zemlje, podsjetio je.

"Mali proizvođači, ako žele ući u globalni opskrbni lanac, suočeni su s vrlo malim brojem protagonista na tržištu koji mogu diktirati cijene", rekao je. "Mali proizvođači nemaju izbora nego ići preko velikih otkupljivača, velikih proizvođača hrane, velikih prodavača kako bi dobili pristup tom unosnijem tržištu. Oni su u vrlo slaboj poziciji kao pregovarači i njihovi izgledi da dobiju poštenu cijenu za njihov proizvod su vrlo mali".