PROPUSTI I PRIVILEGIJE

Norac nezakonito pušten na vjenčanje

05.01.2009 u 09:43

Bionic
Reading

Osuđenik za ratne zločine Mirko Norac, sukladno Zakonu o izvršenju kazne, nije smio biti pušten na ceremoniju vjenčanja u Sinju, s obzirom na to da je formalno pritvorenik u spisu Medački džep, u okviru kojeg je nepravomoćno osuđen za ratne zločine

ZAGREB – Naime, Norac je 2004. godine nepravomoćno osuđen na riječkom Županijskom sudu na 12 godina zatvora za ratne zločine u Gospiću. U služenje zatvorske kazne pribrojili su mu se i pritvorenički dani, tako da je do 30. svibnja prošle godine odslužio oko osam i pol godina svoje robije. No, 30. svibnja u zagrebačkom Županijskom sudu Marin Mrčela osudio je Norca na kaznu od sedam godina zatvora za zločine u Medačkom džepu te odredio da će osuđenik do pravomoćne presude ostati u pritvoru, a pritvorenik nema prava izlaska na dopuste, vjenčanja i slične događaje.

Stoga je netko iz Uprave za zatvorski sustav počinio zakonski propust kad je Norca pustio doma u rodni Otok za Božić, Novu godinu i vjenčanje čiji je obred obavljeno u subotu, otkriva Novi list.

Prema stavu Vrhovnog suda, kada je jedna osoba u isto vrijeme i pritvorenik i zatvorenik, primjenjuju se pravila kao prema pritvoreniku, koji ima znatno manja prava nego zatvorenik. Prema takvom mišljenju Vrhovnog suda, koji je ipak nadležan svim ostalim u Hrvatskoj, Mirko Norac u posljednjih sedam mjeseci uopće nije trebao biti poluotvorenom penalnom objektu u Lipovici, već je trebao služiti kaznu u pritvoreničkom dijelu Remetinca.

Sličan propust dogodio se i u srpnju ove godine, kada je Norac pušten na godišnji odmor, na što kao pritvorenik nije imao pravo. No, nakon medijskih napisa, Uprava za zatvorski sustav, na čijem je čelu tada bio u međuvremenu smijenjeni Ivan Damjanović, zauzela je tada stav potpuno drukčiji od Vrhovnog suda te ustvrdila da je Norac naprosto osoba na odsluženju kazne zatvora. Tadašnja ministrica Ana Lovrin tada uopće nije reagirala.

Novi list neslužbeno doznaje da će se ministar Ivan Šimonović ozbiljno pozabaviti ovim slučajem, a nije isključeno ni podizanje kaznenih prijava za osobe koje su krivo tumačile zakonske odredbe.

Zapravo bi se na Norčevom primjeru mogao ponoviti slučaj Lepoglave, kada su zbog Petračevih pogodnosti odletjeli i šef kaznionice, a malo poslije njega i šef Uprave za zatvorski sustav, zaključuje Novi list.