traje do ožujka

Noćas se spava sat dulje: Završava ljetno računanje vremena, evo što se sve mijenja

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 26.10.2019 12:21
  • Objavljeno 26.10.2019 u 12:21
Kreće zimsko računanje vremena

Kreće zimsko računanje vremena

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Topolovec

U nedjelju, u 3 sata ujutro završava ljetno računanje vremena pomicanjem kazaljki za jedan sat unatrag, i počinje zimsko računanje vremena. Kazaljke se pomiču za jedan sat unatrag, tako da se 3 sata računa kao 2 sata. Zimsko računanje vremena trajat će do 31. ožujka 2020. godine.

Pomicanje sata odrazit će se i na željeznički promet, gdje su Hrvatske željeznice (HŽ) objavile kako su organizirale posebna dežurstva osoblja kako bi se svi automatski uređaji namjestili na novo vrijeme.

"U željezničkom će prometu zbog pomicanja vremena tri vlaka biti zaustavljena na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu, u skladu s voznim redom. Riječ je o brzim vlakovima na relacijama Split – Zagreb Glavni kolodvor – Split i Vinkovci – Zagreb Glavni kolodvor", stoji u priopćenju HŽ-a.

Također, prema pravilu novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozači automobila više nisu dužni paliti dnevna svijetla s početkom zimskog računanja vremena, već to moraju raditi od 1. studenog.

Praksa pomicanja sata uskoro bi trebala otići u povijest jer je Europski parlament podržao prijedlog kojim se od 2021. na razini EU-a ukida polugodišnje pomicanje sata i zemljama članicama prepušta odluka o odabiru ljetnog ili zimskog računanja vremena, što bi trebalo započeti s 1. travnjem 2021.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!