RATNI ZLOČIN

Nobilo se pita: Smije li Turudić suditi čovjeku protiv kojeg je ratovao?

27.05.2017 u 11:27

Bionic
Reading

Odvjetnik Anto Nobilo istražio je ratni put suca i predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića pa je zaključio da standardi nepristranosti ne dopuštaju da Veljku Stjepanoviću, optuženom za ratni zločin, sudi 'baš sudac koji je bio s druge strane fronte u direktnom sukobu, na mjestu i u vremenu obuhvaćenom optužnicom'

Stoga je tražio izuzeće Turudića i kao suca i predsjednika suda te izuzeće njegova zamjenika mr. sc. Dražena Jakovine. O izuzeću će odlučiti predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, javlja Večernji list.

Ivan Turudić novi je predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, a Stjepanović je optužen kao pripadnik milicije pobunjenih Srba za zločine na području Đulovca u daruvarskoj općini od 28. kolovoza do 12. prosinca 1991. kad su se pobunjeni Srbi povukli u napadu uglavnom vođenom od 127. virovitičke brigade u operaciji 'Papuk ‘91.', u čijem je borbenom sastavu bio i Ivan Turudić.

Njegova je brigada, prema dokumentima koje je Nobilo priložio, izvršila proboj i oslobođenje okupiranih sela na pravcu Slavonska Pivnica – Đulovac i smjer Jasenaš – Đulovac. U toj operaciji poginulo je 16 mladića, pripadnika 127. brigade.