nekoliko scenarija

Nobilo ima zanimljivu teoriju o tome zašto je Grabar Kitarović krenula na tajne službe. Možda oni nešto znaju o...

19.12.2019 u 09:38

Bionic
Reading

Odvjetnik Anto Nobilo ima nekoliko scenarija zbog kojih bi, smatra, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na sučeljavanju izrekla optužbe o korupciji u tajnim službama

'Ako zaista ima korupcije, što je moguće, onda je pitanje zašto nije reagirala ranije. Tvrdi da treba zamijeniti sve strukture pa se postavlja pitanje zašto to nije učinila ranije jer je ona postavila sve ključne ljude u agencijama. Iz njezinog Ureda su otišli njezini ljudi u VSOA-u i u Vijeće za nacionalnu sigurnost.

'Meni se čini logično i banalno objašnjenje, imate sučeljavanje, tema je korupcija i što ona kao eksponent HDZ-a može reći o korupciji, morala bi šutjeti ako je imalo poštena. Morate demontirati cijeli sustav koji je HDZ uspostavio i mnogi drugi prihvatili.

I ona bi htjela bit borac protiv korupcije i onda uleti s tajnim službama za koje nitko nema podatke, meni je to jedino logično objašnjenje', rekao je Nobilo za N1.

Nastavlja da su koruptivne radnje koje ona spominje počele 2009. a završene 2012. te da nije trebala to spominjati jer postupak na Vrhovnom sudu još traje. 'Kontaminirala je postupak i tu je napravila štetu.'

Misli da ju je nešto zasmetalo kod tajnih službi. 'Možda činjenica da bi mogli objasniti njezino čudno ponašanje recimo u Osijeku jer su oni mogli objasniti uzrok ponašanju što je važno za nacionalnu sigurnost jer ako predsjednica ulazi u nekontrolirane faze u životu to je važno za nacionalnu sigurnost', zaključuje Nobilo.

  • +31
Sučeljavanje predsjedničkih kandidata Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Za odluku Ustavnog suda oko stopiranja osnivanja Visokog kaznenog suda kaže da je to složen usatvnopravni problem jer se između Vrhovnog i županijskih sudova stavlja taj visoki kazneni sud i time je Vrhovni sud odrezan od sudske prakse i ostaju mu samo izvanredni pravni lijekovi koji su u kaznenom pravu rijetki i tako se Vrhovnom onemogućava usklađivanje sudske prakse.

Misli da je taj sud bio izraz lobističkih grupa unutar HDZ-a koji imaju utjecaj na pravosuđe i da je to bio pokušaj uhljebljivanja pravosudnih dužnosnika bliskih HDZ-u. Kako se zna, smatra Nobilo, da je pravosudni guverner godinama bio Vladimir Šeks koji je sada star čovjek i na odlasku pa sada lobističke grupe - poveznice HDZ-a i pravosuđa se bore za vlast i utjecaj.