dan nakon sraza

Grabar-Kitarović pojasnila izjavu o SOA-i, ali i otkrila koliko je zadovoljna sučeljavanjem

18.12.2019 u 13:44

Bionic
Reading

Nakon što je poslala priopćenje, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i u izjavi medijima pokušala je pojasniti što je mislila svojim komentarom o korupciji u tajnim službama, koju je izrekla jučer tijekom sučeljavanja kandidata za predsjednika države

'Korupcija je svepristuna u društvu, ali zabrinjavajuće je kad je prisutna u agencijama koje bi se trebale baviti borbom protiv korupcije', kazala je Kolinda Grabar-Kitarović na upit novinara da pojasni svoju izjavu o korupciji u tajnim službama.

Podsjetila je na slučaj iz VSOA-e, odnosno drugostupanjski postupak Darka Grdića i Ognjena Preosta. 'U VSOA-i su pronevjereni veliki novci, a što se tiče SOA.e svjedoci smo da su curili podaci, ali stanje je sada malo bolje. I dalje smatram da treba krenuti u zapošljavanje mladih ljudi, pogotovo onih koji su stručni u kibernetici. Time će se riješiti velikim dijelom korupcija', kazala je Grabar-Kitarović koja se danas nalazi u kapanji u Svetom Petru u Šumi.

Upitana je li znala za taj slučaj prije, Grabar-Kitarović je rekla da je i da su svi znali jer je taj slučaj javan. Kazala je i kako je svjesna svojih ovlasti te kako zna da se ne može miješati u rad samih službi.

'Međutim, ja sam isto tako svjesna svojih ovlasti, da se ne mogu miješati u rad samih službi, već postoje nadzorna tijela, među kojima je i Savjet za koordinaciju rada službi. I tu će se sigurno poboljšati cijela ta koordinacija', dodala je.

  • +15
Kolinda Grabar Kitarović u Sv. Petru u Šumi Izvor: Pixsell / Autor: Duško Marušić

Osvrnula se i na samo jučerašnje sučeljavanje, odnosno zašto je pristala HRt-u dok komercijalnim televizijama nije. 'Moja želja je bila ne podcjenjivati nikoga. Malo sam razočarana što nismo imali priliku govoriti o životnim pitanjima i predstaviti svoje programe. U konačnici izabrat će birači, a narod je doista pametan da prepozna programe i tko ih zastupa i tko je među njima', kazala je Grabar-Kitarović.

Komentirala je i niz ideoloških pitanja na sučeljavanju. 'Oko ideoloških pitanja bi trebali prestati razgovarati, pogotovo mislim na ona koja dijele narod. Neka to rade stručnjaci u raznim radnim skupinama. Nije u mojim ovlastima da riješim ikoje ideološko pitanje', dodala je.