prestižno priznanje

Nobelova nagrada za mir otišla u ruke etiopskom premijeru Abiju Ahmedu

11.10.2019 u 11:01

Bionic
Reading

Nobelova nagrada za mir otišla je u ruke etiopskom premijeru Abiju Ahmedu Aliju zbog zasluga u postizanju mirovnog sporazuma s Eritrejom, objavila je u petak Berit Reiss-Andersen, predsjednica norveškog Nobelova povjerenstva u norveškom Nobelovu institutu

Arhitekt pomirbe s Eritrejom, etiopski premijer Abij Ahmed bio je jedan od favorita uoči dodjele te je na kraju i dobio Nobelovu nagradu za mir. 'Zbog doprinosa miru te zbog njegove odlučnosti da dođe do pomirbe s Eritrejom, Nobelovu nagradu dobio je etiopski premijer Abij Ahmed', rekla je Reiss-Andersen.

Abij je s eritrejskim predsjednikom Isaiasom Afverkijem u ljeto 2018. godine potpisao sporazum o obnovi međusobnih odnosa, čime je dovršeno razdoblje od gotovo 20 godina ratnog stanja zbog granice između dviju država.

Eritreja se službeno odvojila od Etiopije 1993. nakon duge borbe za neovisnost, no dvije su države 1998. ušle u rat zbog graničnog spora. Iako je mirovni sporazum potpisan dvije godine kasnije, Etiopija ga je odbila implementirati i zahtijevala je dodatne pregovore.

  • +3
Abij Ahmed Izvor: EPA / Autor: STRINGER

Pomirba između dvije države promijenila je stanje sigurnosti na nestabilnom Rogu Afrike, odakle tisuće mladih ljudi bježe u Europu, tražeći prilike i sigurnost.

Eritreja i Etiopija tada su dogovorile otvaranje veleposlanstva, razvijanje luka i ponovnu uspostavu letova.

Nakon dolaska na vlast u travnju 2018., nakon dvogodišnjih nemira u Etiopiji, premijer Abij Ahmed nastojao je demokratizirati zemlju legalizirajući disidentske skupine, kažnjavajući kršenje ljudskih prava i jačajući medijsku slobodu. Usto je počeo provoditi gospodarske reforme.

No mora se boriti s čestim međuetničkim napetostima koje su većinom povezane s posjedovanjem zemlje i iskorištavanjem prirodnih bogatstava te koje nerijetko prerastaju u sukobe u toj državi s više od 100 milijuna stanovnika.

Nobelova nagrada za mir 2019. godine Izvor: Profimedia / Autor: Youtube

Prošle godine Nobelova nagrada za mir dodijeljena je kongoanskom ginekologu Denisu Mukwegeu i jazidskoj aktivistici Nadiji Murad za borbu protiv korištenja seksualnog nasilja kao oružja u ratu.

Ovogodišnja favoritkinja kladionica bila je švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg, a koja je nedavno osvojila najviše priznanje Amnesty Internationala. Šesnaestogodišnjakinja je mobilizirala milijune mladih otkako je sama pokrenula svoj 'Školski štrajk za klimu' ispred švedskog parlamenta u kolovozu 2018.

Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade primio je 301 nominaciju ove godine, ali nikada ne otkriva imena.