OKUPACIJA WALL STREETA

Njujorška policija hapsi prosvjednike

14.10.2011 u 12:39

Bionic
Reading

Njujorška policija sukobila se s prosvjednicima utaborenim u parku Zuccotti, kojima se u petak ujutro po lokalnom vremenu pridružilo mnoštvo građana kako bi spriječili najavljenu evakuaciju

Prema prvim informacijama, u New Yorku je zasad uhićeno četvero ljudi, a policija u Seattleu potvrdila je uhićenje 10 prosvjednika.

Rijeke ljudi slile su se jutros u njujorški park Zuccotti, gdje je za 13 sati po hrvatskom vremenu bio najavljen početak policijske akcije čišćenja parka u kojem posljednjih mjesec dana aktivisti kampiraju pod nebeskim svodom.

Pristaše i simpatizeri prosvjednika stižu na trg da bi pružili podršku aktivistima. Stotine prosvjednika iz parka najavile su da će se opirati evakuaciji koju je policija planirala provesti da bi mogla očistiti park.

Jake policijske snage u rano jutro okružile su trg, u blizini kojega je parkirano najmanje 20 policijskih kombija i drugih službenih vozila.

U međuvremenu, policija i vlasnik parka Zuccotti, tvrtka Brookfield Properties, objavili su da je policijska akcija odgođena do daljnjeg.

Ured zamjenika gradonačelnika New Yorka Casa Hollowaya priopćio je da je kasno sinoć primio obavijest Brookfield Propertiesa o odgodi najavljenog čišćenja parka te se otkazuje i zahtjev policiji da asistira u operaciji čišćenja.

U priopćenju stoji da se Brookfield Properties nada da će 'postići dogovor s prosvjednicima koji će osigurati to da park ostane čist, siguran i dostupan javnosti'.

Organizatori prosvjeda poslali su u četvrtak poruku svojim pristašama preko društvenih mreža, tražeći od njih da im se pridruže na licu mjesta da bi im pružili pomoć u 'obrani od deložacije'.

'Ovo je taktika koju je Bloomberg (njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg) ranije koristio da bi ugasio prosvjede te taktika koja se nedavno provodila u slučajevima sličnih prosvjeda širom Europe', poručili su organizatori.

Pravila o održavanju parka ne provode se otkada je polovicom prošlog mjeseca započeo prosvjed te su aktivisti razapeli prve šatore u parku Zuccotti.

Pravila uključuju zabranu ležanja na tlu i na klupama, korištenje vreća za spavanje, kao i dugotrajno odlaganje osobnih stvari.

'Ovo je najčišći prosvjed kojemu sam ikada svjedočio. Brinemo se o svemu', rekao je Emilio Montilla, nezaposleni prosvjetni radnik, za Associated Press.

U srijedu je gradonačelnik Bloomberg najavio da će park biti očišćen.

U pismu koje je izvršni direktor Brookfield'sa Richard Clark poslao načelniku njujorške policije Raymondu Kellyju stoji da su uvjeti u parku postali 'nesigurni': nagomilano smeće privuklo je glodavce, plin iz priručnih uređaja prijeti izbijanjem požara, širi se smrad, zaredale su se žalbe građana koji žive u susjedstvu, nabrojao je Clark i zatražio pomoć policije u raščišćavanju parka.

Prosvjednici su se pobojali da je Bloombergova najava čišćenja parka uvod u stalnu zabranu okupljanja. Preko Facebooka i drugih mreža zatražili su donacije u opremi za čišćenje te su sami očistili park.

Događaje u parku Zuccotti pratite uživo:

Watch live streaming video from avaazwallstreet at livestream.com