uoči isteka sporazuma

Njemački ministar zabrinut zbog ruskog nuklearnog oružja

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 01.08.2019 11:15
  • Objavljeno 01.08.2019 u 11:01
Heiko Maas, njemački ministar vanjskih poslova

Heiko Maas, njemački ministar vanjskih poslova

Izvor: EPA / Autor: FRIEDEMANN VOGEL

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u četvrtak je izrazio zabrinutost zbog blizine ruskog nuklearnog oružja europskim državama, dan prije no što će prestati vrijediti rusko-američki sporazum o ograničavanju nuklearnog naoružanja.

"Usprkos svim pozivima i ponudama za dijalog, Rusija odbija uništiti sustave zabranjene sporazumima te je većinu svog modernog nuklearnog naoružanja postavila u našem susjedstvu", napisao je Maas, referirajući se na Sporazum o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) koji su 1987. potpisali Moskva i Washington, odnosno tadašnji ruski i američki čelnik Mihail Gorbačov i Ronald Reagan.

"To jako zabrinjava Europljane", upozorio je njemački ministar.

"Ako ne zaustavimo propadanje svjetskog sustava kontrole naoružanja, to će imati ozbiljne posljedice - za našu sigurnost i za svjetski mir", rekao je Maas i zaključio kako se sve snažnije odustaje od cilja da svijet bude bez nuklearnog naoružanja.

"Kad se sutra probudimo, jedan od najuspješnijih sporazuma o razoružanju svih vremena postat će povijest", istaknuo je.

Sporazum o kojem je riječ, nastao u vrijeme Hladnog rata, brani rakete s dometom od 500 do 5,5 tisuća kilometara i postavljanje lansirnih rampi. SAD je početkom veljače objavio da će se povući iz sporazuma 2. kolovoza, optuživši Rusiju za kršenje njegovih uvjeta, a od njega je potom u srpnju odustala i Rusija. Ona je optužbe opovrgnula, no ubrzo nakon toga i sama je suspendirala svoje obaveze i objavila planove vezane uz razvoj novih sustava oružja.

Washington tvrdi da Rusija već nekoliko godina razvija projektile koji imaju domet veći od 2000 kilometara. No, Rusija tvrdi da mogu letjeti 480 kilometara i da ne spadaju pod odredbe sporazuma koji se odnosi na projektile dometa između 500 i 5500 kilometara.

Nedavno je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio da je sve manje vremena da se spasi ključni sporazum o nuklearnim projektilima s Rusijom obećavši "primjeren, obrambeni odgovor" ako se Rusija ne vrati u INF do njegova isteka 2. kolovoza.

U intervjuu za BBC, Stoltenberg je rekao da su ruski projektili, za koje je kazao da Rusija njima "očito krši sporazum", sposobni za nošenje nuklearnih glava, mobilni, vrlo ih je teško detektirati, a sposobni su dosegnuti europske gradove u nekoliko minuta.

Premda NATO ne namjerava rasporediti svoje kopnene nuklearne projektile u Europi, Stoltenberg je rekao da će Savez odgovoriti na "primjeren, obramben način".

"Ovo je ozbiljno. Sporazum INF bio je kamen temeljac u kontroli oružja desetljećima i sada smo svjedoci njegove propasti", upozorio je.

Ističući kako nema naznaka da bi Rusija ponovno počela poštivati sporazum, Stoltenberg je rekao kako se treba "pripremiti za svijet bez sporazuma INF i svijet s više ruskih projektila".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!