'uklanjanje napetosti'

Njemački desničarski AfD pokušava se pomiriti s Marine Le Pen

26.01.2024 u 16:29

Bionic
Reading

Desno-populistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) pokušava u petak izgladiti odnose s francuskom desničarskom strankom Rassemblement National, koja je kritizirala sudjelovanje AfD-a na sastanku na kojem se raspravljalo o protjerivanju stranaca iz Njemačke

"Upravo radimo na uklanjanju napetosti vezanih uz AfD i Francusku", poručio je preko platforme X glavni kandidat AfD-a na izborima za Europski parlament Maximilian Krah.

Predsjednica desničarske Rassemblement National, Marine Le Pen, rekla je u jednom intervjuu kako su ideje s konferencije na kojoj je sudjelovao i AfD i koje se odnose na protjerivanje državljana stranog porijekla za njezinu stranku neprihvatljive.

"Nitko ne može razgovarati o oduzimanju državljanstva francuskim državljanima", rekla je Le Pen.

Ona je dovela u pitanje i pripadnost njemačke i francuske desničarske stranke istom zastupničkom klubu Identitet i demokracija u Europskom parlamentu.

Krah je u razgovoru za francuski dnevnik Le Point objasnio kako se radi o nesporazumu.

"Mi polazimo od toga da je Marine Le Pen ovu izjavu dala na temelju dezinformacija", rekao je Krah.

On je objasnio da se pojam "remigracija", koji je na sastanku upotrijebljen, odnosi na ilegalne migrante, kriminalce i strance koji "godinama žive od socijalne pomoći" te da se mjere o kojima se govorilo ne odnose na "njemačke državljane".

Nedavno je njemačka javnost doznala da je na sastanku krajem studenog pored Potsdama, na kojem su sudjelovali predstavnici ekstremne desnice ali i pripadnici AfD-a i konzervativnog krila njemačkih demokršćana, bilo riječi i o oduzimanju državljanstva njemačkim građanima stranog porijekla koji nisu "asimilirani". To je pokrenulo val velikih prosvjeda protiv AfD-a širom Njemačke pa i brojne zahtjeve za zabranom te desničarske stranke koja trenutno drži drugo mjesto po popularnosti na političkoj sceni.