KRIZA EUROZONE

Njemačke stranke će podržati Merkel uoči summita

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 25.10.2011 21:19
  • Objavljeno 25.10.2011 u 21:16
Angela Merkel

Angela Merkel

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS

Četiri glavne njemačke političke stranke dogovorile su se u utorak o dokumentu koji u srijedu treba usvojiti Bundestag i koji bi kancelarki Merkel trebao poslužiti kao predložak s kojim će u Bruxellesu pregovarati o spašavanju euro zone.

Tekst su supotpisali šefovi klubova zastupnika CDU-a, FDP-a, SPD-a i Stranke zelenih. Posvećen povećanju zaštitne moći Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) taj bi dokument trebao kancelarki pružiti "smjernice za vođenje pregovora", objasnio je Rainer Bruederle, šef liberala u Bundestagu.

Merkel će imati odriješene ruke da pregovara o bilo kojem modelu optimalnog korištenja EFSF-a kojim će se očuvati neovisnost Europske središnje banke, rekao je Bruederle.

Bundestag će u srijedu prijepodne, prije početka summita EU-a u Bruxellesu na kojem se očekuje sveobuhvatni dogovor kojim bi se zaustavila dužnička kriza u eurozoni, glasovati o pregovaračkim pozicijama koje će zauzeti Merkel. Ona u svom parlamentu mora dobiti potporu za povećanje zaštitne moći EFSF-a prije početka summita.

Jedna od nedoumica koju treba riješiti na summitu jest kako pojačati kreditnu sposobnost EFSF-a, a da se pritom ne povećavaju jamstva država članica. Zaštitna moć toga fonda povećat će se "učinkom poluge", ali se treba dogovoriti kakva će ta "poluga" biti. Njemačka je uspjela nametnuti svoje stajalište i iz toga isključiti Europsku središnju banku, što je tražila Francuska. Pariz je tražio da se EFSF registrira kao banka koja bi mogla neograničeno posuđivati od Europske središnje banke, dok Nijemci nisu htjeli ni čuti za to jer bi to značilo tiskanje novca i inflaciju.

Sada su na stolu dvije opcije. Prva je da EFSF bude jamac investitorima u slučaju gubitka na državnim obveznicama u visini od 20 do 30 posto i da se na taj način olakša financiranje zemalja u poteškoćama. Druga opcija predviđa formiranje namjenskog investicijskog instrumenta (SPV), koji bi se naslanjao na EFSF i koji bi mogao privući privatne investitore i državne fondove rastućih ekonomija poput Kine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi