NOVE PRILIKE

Njemačka želi upregnuti fuziju u proizvodnju energije

05.09.2023 u 18:34

Bionic
Reading

Njemačka će u idućih pet godina uložiti više od milijardu eura u istraživanje fuzije kako bi je upregnula u proizvodnju energije, izjavila je u utorak ministrica obrazovanja i istraživanja Bettina Stark-Watzinger

"Fuzija nam pruža veliku priliku da riješimo sve svoje energetske probleme", rekla je Stark-Watzinger za agenciju dpa.

Više se ne postavlja pitanje hoće li fuzija ući u primjenu, već hoće li Njemačka sudjelovati u tom procesu, dodala je ministrica. Moj je cilj da sudjelujemo, naglasila je.

Najavila je 370 milijuna eura potpore aktualnim istraživanjima na Institutu za fiziku plazme (IPP), Tehnološkom institutu Karlsruhe (KIT) i Istraživačkom centru Jülich (FZJ) do 2028.

Cilj je stvoriti "fuzijski ekosustav s industrijom" kako bi Njemačka što prije dobila fuzijsku elektranu, izjavila je Stark-Watzinger.

U dokumentu objavljenom u lipnju ministarstvo je istaknulo sve veću potražnju za energijom i paralelnu traziciju na obnovljive izvore.

"Činjenica je da nam trebaju sigurni, cjenovno prihvatljivi izvori energije s neutralnom emisijom ugljičnog dioksida, koji će osiguravati minimalnu količinu struje u mreži", kaže Stark-Watzinger.

U teoriji bi fuzijske elektrane trebale proizvoditi vrlo velike količine energije bez negativnog utjecaja na klimu, piše dpa.