izvješće ernst&younga

Američke energetske tvrtke po prvi put više isplatile dioničarima nego na investicije

22.08.2023 u 17:11

Bionic
Reading

Vodeće američke energetske tvrtke prošle su godine po prvi put isplatile više svojih zarada dioničarima nego što su uložile u nova naftna i plinska polja, navodi se u izvješću Ernst & Young LLP-a objavljenom u utorak

Američke energetske tvrtke bile su usredotočene na ponovno stjecanje naklonosti ulagača nakon što su godine prekomjernog trošenja na povećanje proizvodnje naštetile povratima i dovele ih u nepovoljnu situaciju. Fokus na povrate podigao je udio energetskog sektora na oko 4,5 posto tržišne vrijednosti tvrtki iz burzovnog indeksa S&P 500, čime je udvostručena njegova težina od 2020., ali mu se udio zadržao znatno ispod prosječnih osam posto.

Lani je 50 najvećih američkih neovisnih proizvođača nafte i plina potrošilo na dividende i otkup dionica 58,8 milijardi dolara, premašivši 55,1 milijardu dolara izdvojenih za istraživanje i razvoj, prema istraživanju EY-a.

Ukupna dobit te skupine tvrtki, koja uključuje zvijezde iz segmenta proizvodnje nafte iz škriljca kao što su DiamondBack Energy, Pioneer Natural Resources i ConocoPhillips, premašila je 333 milijarde dolara prošle godine, što je za trećinu više u odnosu na 217 milijardi dolara 2014., kada su cijene nafte na američkom spot tržištu u prosjeku iznosile 93 dolara po barelu.

Prošlogodišnje isplate ulagačima znatno su porasle, za 214 posto u odnosu na 2021. i više od sedam puta u odnosu na razine iz 2020., stoji u izvješću. Novac potrošen na pronalaženje i crpljenje nafte i plina također je porastao, ali puno blažim tempom.

"Očekujemo da će se to nastaviti čak i u okruženju visokih kamatnih stopa ili visokih cijena nafte", rekao je Bruce On, direktor u grupi za strategiju i transakcije EY-a. Jedan novi kanal za gotovinu su akvizicije, koje su porasle ove godine i mogle bi se nastaviti i u idućoj godini, rekao je.

Povrati ulagačima bili su veliki zbog snažnih cijena nafte i plina i svijesti o troškovima koja se pojavila nakon naglog pada cijena energije prije tri godine. Dobit po barelu prošle je godine dosegnula 32 dolara u usporedbi s oko 10 dolara u 2014. godini, kada su cijene energije bile otprilike na istoj razini kao i danas, navodi EY.