IZBJEGLICE PODIJELILE EU

Njemačka za kvote, Slovačka prijeti vetom, Poljska postavlja uvjete

13.09.2015 u 22:39

Bionic
Reading

Slovačka će uložiti veto na bilo kakvu odluku o obveznim kvotama za raspodjelu migranata između zemalja članica Europske unije na sastanku 14. rujna, rekao je u nedjelju slovački ministar unutarnjih poslova Robert Kalinak. Mađarski premijer Viktor Orban je pak u nedjelju pozdravio "nužnu" odluku Njemačke da ponovo uvede kontrole na granicama

Ministri unutarnjih poslova 28 zemalja članica održat će izvanredni sastanak u Bruxellesu u ponedjeljak kako bi razmotrili prijedloge za raspodjelu migranata koje je u srijedu iznio predsjedndik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

"Imam vladin i parlamentov mandat da uložim veto na bilo koje pitanje glede kvota jer nemaju smisla, izravno su usmjerene protiv izbjeglica i ni na koji način ne rješavaju ovu krizu", rekao je Kalinak u televizijskom intervjuu.

Juncker je u srijedu predložio da zemlje članice EU-a prema obvezujućim kvotama raspodjele 160.000 migranata koji se sada nalaze u Italiji, Grčkoj i Mađarskoj.

Orban pozdravio povratak kontrola na granicama u Njemačkoj

Mađarski premijer Viktor Orban je u nedjelju pozdravio "nužnu" odluku Njemačke da ponovo uvede kontrole na granicama nakon masovnog priljeva izbjeglica, u izjavi za njemački dnevni list Bild.

"Potpuno razumijem odluku Njemačke i izražavam našu punu solidarnost", rekao je populistički čelnik za njemački visokotiražni list.

Ta odluka je "bila nužna za obranu vrijednosti Njemačke i Europe", dodao je.

Orban je do sada žestoko kritizirao politiku kancelarke Angele Merkel da otvori vrta svoje zemlje izbjeglicama, ocijenivši da ona predstavlja poticaj za desetke tisuća drugih migranata da dođu u Europu.

"Privremeni povratak kontrola na granici između Njemačke i Austrije je samo prvi korak jer moramo i u Grčkoj zaštititi granice Europe", dodao je šef mađarske vlade.


Bavarski premijer Seehofer nazvao kontrolu granica 'važnim signalom' svijetu

Bavarski premijer Horst Seehofer rekao je u nedjelju kako je odluka Njemačke da ponovno uvede kontrole na svojoj granici s Austrijom "važan signal" ostatku svijeta kao i Nijemcima koje brine "zabrinjavajući" priljev izbjeglica.

Govoreći na konferenciji za novinare u Muenchenu, Seehofer, koji vodi sestrinsku stranku konzervativaca kancelarke Angele Merkel, je rekao da su koalicijski čelnici u Berlinu jednoglasno donijeli odluku o uvođenju kontrole granice tijekom telefonskog sastanka u subotu.

"Kontrola granice koja je uvedena nije konačno rješenje. Trebamo niz drugih mjera. Ali to je vrlo važan signal ostatku svijeta i isto tako narodu u Njemačkoj", rekao je Seehofer.

Njegov ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann rekao je kako je željeznički promet iz Austrije u Njemačku obustavljen na 12 sati od 17 sati.

Napetosti rastu u Njemačkoj u kojoj savezne države prigovaraju zbog sve većeg tereta koji im nameće najgora europska izbjeglička kriza zadnjih desetljeća.

Seehofer je zatražio udvostručenje 4 milijarde eura savezne pomoći koju njemačke savezne države i općine trebaju dobiti ove i sljedeće godine kako bi im se pomoglo da se izbore s poplavom izbjeglica, rekavši da se stanje promijenilo "veoma dramatično" tijekom prošlog tjedna.

On je isto tako pozvao Berlin da preuzme raspodjelu azilanata diljem Njemačke te zatražio da se "izbjeglički summit" planiran 24. rujna između savezne vlade i saveznih država pomjeri za ovaj tjedan.

Seehofer je isto tako kazao kako Europa treba podržati države na granici Schengenske zone poput Mađarske, a ne ih demonizirati.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je zauzeo čvrst stav prema migrantskoj krizi, rekao je njemačkom listu Bild da pozdravlja nove kontrole granica kazavši kako su one "nužne da bi se zaštitili njemačke i europske vrijednosti".

Njemački ministar prometa Alexander Dobrindt rekao je tjedniku Focus da je Njemačka "dosegnula točku pucanja" a ministar gospodarstva Sigmar Gabriel je rekao da se savezne države i općine muče da održe korak s dolascima novih migranata.

Poljska postavlja uvjete za prihvat više migranata

Poljska bi mogla prihvatiti više migranata ako Europska unija osigura vanjske granice, odvoji one koji trebaju pomoć od ekonomskih migranata i dopusti da Varšava ima udjela u njihovoj sigurnosnoj provjeri, rekao je u nedjelju zamjenik ministra vanjskih poslova.

Rafal Trzaskowski, državni tajnik za europske poslove, rekao je kako je Poljska spremna pokazati više solidarnosti dok se migrantska kriza pretvara u humanitarnu katastrofu.

"Ako se zadovolje određeni uvjeti spremni smo pokazati više solidarnosti nego do sada", rekao je on, kako navodi internetska stranica tvn24.pl.

"Moramo čvrsto osigurati vanjske granice EU-a, moramo jasno razlikovati ekonomske migrante, čije prihvaćanje si ne možemo dopustiti, od izbjeglica kojima se treba pomoći jer bježe od smrti i progona", rekao je.

Trzaskowski je rekao da je treći uvjet da poljska vlada ima utjecaja na provjere onih koji budu prihvaćeni sa stajališta sigurnosnih prijetnja.

Poljska premijerka Ewa Kopacz prošli je tjedan rekla kako Poljska razmatra povećanje broja migranata s ranije najavljenih 2000.

Poljski parlament bi trebao u srijedu održati izvanredno zasjedanje kako bi razmotrio migrantsku krizu.