međunarodni dan žena

Njemačka vlada za veća prava žena, predlaže ženske kvote u upravama

06.03.2020 u 13:06

Bionic
Reading

Njemačka ministrica obitelji Franziska Giffey predložila je u petak, na raspravi u Bundestagu, uvođenje ženskih kvota u upravama velikih poduzeća, najavivši ravnopravnost žena kao temu njemačkog predsjedanja Vijećem EU u drugoj polovini godine

'Ravnopravnost nije razumljiva sama po sebi. Mi moramo za ravnopravnost nešto i učiniti', rekla je Giffey (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) obraćajući se zastupnicima tijekom rasprave o položaju žena u Bundestagu povodom Međunarodnog dana žena 8. ožujka.

Giffey traži da u dioničkim društvima s najmanje 2.000 zaposlenih i četiri člana uprave, u upravi sjedi najmanje jedna žena. 'Žene su na čelnim mjestima u gospodarstvu nedovoljno zastupljena', rekla je Giffey.

Ministrica obitelji je kritizirala i činjenicu da u sadašnjem sazivu Bundestaga sjedi manje zastupnica nego u prijašnjem. 'Umjesto sadašnjih 30, trebalo bi biti najmanje 50 posto zastupnica', rekla je Giffey.

Ona je najavila da će ove godine biti prihvaćena i nacionalna strategija za spolnu ravnopravnost, čiji je cilj da njemačka vlada ubuduće kod donošenja svakog zakona i poticajnih programa u obzir uzme i načelo ravnopravnost žena i muškaraca.

Inicijativu savezne ministrice podržala je i Nadine Schoen iz Kršćansko-demokratske unije (CDU), koja je izrazila nadu da će dvadesete postati "desetljeće žena u politici".

Inicijativu vladinih stranka CDU i SPD je kritizirala oporbena nacionalno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD), poručujući kako se radi o "konstruiranom sukobu spolova".

AfD-ova glasnogovornica za pitanje ženskih prava, Mariana Iris Harder-Kuehnel, rekla je kako najveća opasnost za prava žena u Njemačkoj ne proizlazi iz činjenice da nema kvota za upravne odbore, nego zbog "useljavanja iz patrijarhalnih društava".

'Jačanje ženskih prava je važnije nego ikad, ali se radi o tome da se žene ponovno moraju izboriti za svoje pravo da bez muške pratnje izlaze na ulice', rekla je Harder-Kuehnel. Ona je njemačkoj vladi zamjerila "utopijski pijanu multikulturnu politiku".

Po prvi put od nestanka bivše Istočne Njemačke u saveznoj pokrajini-gradu Berlinu je od prošle godine Međunarodni dan žena neradni praznik.