spašavanje situacije

Njemačka ulaže 45 milijardi eura u stanogradnju

25.09.2023 u 20:51

Bionic
Reading

Njemački kancelar Olaf Scholz u ponedjeljak je najavio, u povodu sastanka s predstavnicima građevinske industrije, više sredstava za stanogradnju koja je posljednjih godina usporena zbog povišenih kamata, poskupljenja građevnog materijala i nedostatka radne snage

„U Njemačkoj moramo graditi više stanove koji su plativi a to znači da se aktivnost u sektoru stanogradnje mora osjetno pojačati“, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u povodu sastanka s predstavnicima građevinske industrije, sektora prodaje nekretnina i stambenim udrugama u Berlinu.

On je rekao kako je podizanje kamata Europske središnje banke bio ispravan korak, ali da je loša strana ta da ovaj potez pogađa građevinsku branšu te je najavio pomoć države.

„Ako uzmemo u obzir sve programe za poticaj stanogradnje do 2027. dolazimo do svote od preko 45 milijardi eura“, rekao je Scholz.

Ministrica gradnje Klara Geywitz (SPD) smatra da će prije predstavljeni plan u 14 točaka za poticanje stanogradnje pokazati učinak.

„Olakšanjem uvjeta u stanogradnji ostvarit ćemo cilj povećanja broja novih stanova“, rekla je Geywitz.

Paket mjera savezne vlade predviđa, među ostalim, porezne olakšice pri gradnji stanove i snižavanje standarda za energetsku održivost.

Njemačka vlada je u svom koalicijskom ugovoru naznačila cilj od 400.000 novih stanova godišnje od čega 100.000 u sektoru socijalne stanogradnje. Trenutno se broj novih stanova kreće oko 200 do 230 tisuća godišnje.

Predstavnici građevinske industrije izrazili su optimizam nakon sastanka u uredu kancelara.

„Mi smo postigli određene rezultate na današnjem sastanku, poput smanjenja kriterija kod energetske učinkovitosti. No mnogo još treba biti učinjeno posebice u uklanjanju nepotrebnih propisa na općinskoj razini koji poskupljuju i otežavaju stanogradnju“, rekao je predsjednik Savezne udruge poduzeća u sektoru stanogradnje Dirk Salewski.

Njemačka već godinama pati od pomanjkanja stanova, posebice u većim gradovima. U Muenchenu je prosječna cijena kvadratnog metra stana za unajmljivanje porasla na 22 eura bez režija.

Manjak stambenog prostora je postao problem i za tvrtke koje žele privući visokokvalificirane stručnjake za koje je u gradovima poput Muenchena ili Frankfurta postalo teško doći do stana.