neće tolerirati

Njemačka pokreće istragu zbog turskog špijuniranja

28.03.2017 u 21:55

Bionic
Reading

Njemačko pravosuđe u utorak je pokrenulo istragu zbog sumnji u turska špijuniranja pobornika klerika Fethulaha Gulena u Njemačkoj čime otvara novi front u njemačko-turskoj krizi.

Aferu je otkrio visoki dužnosnik njemačke pokrajinske vlade koji je rekao da je Ankara zatražila od Berlina pomoć pri špijuniranju 300 osoba i organizacija u Njemačkoj za koje je ocijenjeno da su bliske Gulenovu pokretu.

Tu organizaciju turska vlada optužuje za neuspjeli državni udar u srpnju prošle godine. ‘Jasno je da turske tajne službe MIT špijuniraju osobe koje žive u Njemačkoj’, rekao je ministar unutrašnjih poslova Donje Saske Boris Pistorius.

Upozorio je na paranoičnu težnju Turske da špijunira u Njemačkoj pobornike klerika koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama.

‘To je potpuno nepodnošljivo i neprihvatljivo’, rekao je Pistorius i zahtijevao od vlade kancelarke Angele Mekrel da pronađe prave i jasne riječi koje će uputiti Ankari.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere je naglasio da je kažnjivo špijuniranje koje treće zemlje izvode u Njemačkoj i zaključio da oni na svom terenu ne prihvaćaju tu vrstu aktivnosti.

Ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel je ocijenio da, akoo su turske obavještajne službe djelovale na njemačkom tlu, to predstavlja teški prijestup, prenosi agencija dpa.

Državno odvjetništvo će sada pokušati odrediti je li Turska stvarno prikupljala informacije o Gulenovim pobornicima koji žive u Njemačkoj.

Pistorius je precizirao da će oko 10 do 15 tih meta, među kojima najmanje jednu školu i dvije tvrtke u Donjoj Saskoj, regionalne vlasti informirati da su bile predmet praćenja  i da riskiraju zatvor ako putuju u Tursku.