INICIJATIVU PODRŽALA I HRVATSKA

Šamar iz Berlina; Njemačka oštro odbacila Kurzove optužbe o neravnopravnoj podjeli cjepiva: 'Austrija i neke druge zemlje nisu iskoristile svoje kontingente...'

23.03.2021 u 14:25

Bionic
Reading

Državni ministar za pitanja EU-a u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova Michael Roth komentirao je danas inicijativu šest država EU-a koje su izrazile zabrinutost zbog raspodjele cjepiva protiv Covida-19

Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Latvija i Slovenija tvrde da se distribucija cjepiva ne odvija sukladno broju stanovnika svake pojedine članice, kako je prethodno bilo dogovoreno, no Roth odbacuje te optužbe, prenosi Jutarnji list.

'Radilo se o jasnom i transparentnom postupku u kojem se sukladno broju stanovnika određivao kontingent za različita cjepiva koja su odobrena u EU. Austrija i neke druge zemlje svoje kontingente nisu u potpunosti iskoristile, iz razloga koje ja ne želim ocjenjivati. Potom je drugim državama upućeno pitanje žele li naručiti još doza iz tih neiskorištenih kontingenata', rekao je danas Roth.

Rekao je kako ne vidi razlog da se mijenja taj postupak te je dodao da je 'riječ o pravednoj raspodjeli doza cjepiva u Europi'.

Kazao je i da je za Njemačku važno da se cijepe i susjedne zemlje te da se ne radi o nacionalnoj strategiji.

'Krizu je moguće preživjeti zajedno, a to zahtijeva solidarnost i jednake mogućnosti. Ako se do ljeta cijepi 70 posto državljana EU-a, ne bi imalo smisla kad bi neke zemlje imale više cjepiva, a druge manje', dodao je.