'TRŽNICA CJEPIVA'

Kurz iznio teške optužbe na račun Europske unije: Neke države su se dogovarale s farmaceutima iza leđa, kao oštećene izdvojio Bugarsku i Hrvatsku

12.03.2021 u 13:23

Bionic
Reading

Austrijski premijer Sebastian Kurz u petak je na tiskovnoj konferenciji u Beču iznio ozbiljne optužbe na račun Europske unije. Ustvrdio je da su pojedine države članice EU-a preko Upravnog odbora, tijela Unije koje vodi pregovore o cjepivu, sklapale odvojene sporazume s farmaceutskim tvrtkama, što je dovelo do nejednake raspodjele cjepiva među državama članicama

'To tijelo bilo je tržnica cjepiva', rekao je Kurz te dodao kako su detalji ovih ugovora tajni te ih ni sam ne zna, prenosi državna agencija APA.

Iako Austrija ovom procedurom nije oštećena, jer je po raspodjeli cjepiva trenutno u sredini, ustvrdio je da su oštećene zemlje poput Bugarske i Hrvatske.

Kurz je osudio takav pristup, ustvrdivši da on nije u skladu s europskom idejom te je kontradiktoran dogovoru sa zemljama članicama. Prema austrijskom premijeru, ako se nastavi trenutni trend, neke zemlje završit će s cijepljenjem krajem svibnja, a druge do jeseni.

  • +2
Tiskovna konferencija Sebastiana Kurza Izvor: EPA / Autor: CHRISTIAN BRUNA

Kao primjer, Kurz je naveo da će Malta do kraja lipnja primiti tri puta više doza od Bugarske u odnosu na broj stanovnika. Nizozemska bi do tada od Hrvatske u istoj proporciji dobila dvostruko više.

Sažetak svog obraćanja Kurz je objavio i na svom Twitteru na engleskom jeziku, što upućuje na to da je na određeni način 'bacio rukavicu' velikim članicama EU-a.