SVE JE U REDU

Njemačka ipak neće tražiti monitoring

15.03.2013 u 21:58

Bionic
Reading

Njemačka ostaje pri onome što je zapisano u hrvatskom pristupnom ugovoru s Europskom unijom, nasuprot nagađanjima o mogućnosti naknadnih promjena, odnosno uvođenju monitoringa kao uvjeta za ratifikaciju pristupnog ugovora u Njemačkoj, potvrdilo je u petak za Hinu njemačko ministarstvo vanjskih poslova. 'Vrijedi ono što je dogovoreno u okviru pristupnog ugovora između Europske unije i Republike Hrvatske', poručeno je iz njemačkog ministarstva vanjskih poslova u Berlinu.

Time je njemačka vlada naglasila da ostaje pri ranije utvrđenim uvjetima za pristup Hrvatske, nakon što je predsjednik europskog odbora Bundestaga Gunther Krichbaum u petak najavio da Njemačka planira zatražiti uvođenje dodatnih klauzula kao uvjet za ratifikaciju pristupnog ugovora između Hrvatske i Europske unije, koje bi sadržavale polugodišnja izvješća o stanju u pravosuđu i borbi protiv korupcije.

Njemačkoj je vrlo stalo do toga da se sve strane pridržavaju pojedinosti zapisanih u pristupnom ugovoru, a u njemu nema riječi o dodatnim uvjetima za pristup, kao ni o naknadnom monitoringu nakon pristupa Hrvatske Uniji. U njemačkim diplomatskim krugovima vlada uvjerenje da bilo koja druga mogućnost nije relevantna.

Posselt ošto napao Kirchbauma zbog komentara o Hrvatskoj

Njemački zastupnik Europskog parlamenta Bernd Posselt oštro je u petak kritizirao izjave Kirchbauma, ističući da je Hrvatska najbolje pripremljena zemlja u povijesti proširenja EU-a.

'Sramota je da Bundestag, za razliku od 24 nacionalna parlamenta zemalja članica, još nije ratificirao hrvatski pristupni ugovor. Hrvatska je najbolje pripremljena zemlja u povijesti proširenja EU-a i sa svojih 4,5 milijuna stanovnika, koji su prijateljski naklonjeni prema Njemačkoj, ona nije teret nego će politički obogatiti EU-u', istaknuo je u svom priopćenju Posselt, iz bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU).

'Ako nakon svega, kao u današnjem Kirchbaumovom komentaru, Berlin pokušava nametnuti Zagrebu dodatne uvjete, koje do sada nije morala ispuniti nijedna zemlja kandidatkinja, onda će to naštetiti njemačkoj poziciji, vjerodostojnosti EU-a i hrvatskom narodu, koji nakon napada jugoslavenske vojske i nakon dugog puta bolnih reformi zaslužuje barem pošten pristup. Do pristupanja treba doći bez ikakvih dodatnih uvjeta na vrijeme, 1. srpnja 2013. godine, kao što je predviđeno pristupnim ugovorom, koji je potpisala kancelarka Angela Merkel', poručio je Posselt.


EK bez komentare na izjave Gunthera Krichbauma

Europska komisija nije željela komentirati izjave Gunthera Krichbauma. 'Europska komisija ne vidi razloga komentirati izjave pojedinaca i smatra da treba pričekati izvješće o monitoringu. Povjerenik za proširenje Štefan Fuele u nekoliko je navrata govorio da neće biti potrebe za monitoringom nakon članstva jer su pristupni proces i pretpristupni monitoring zamišljeni kao sredstvo kako bi se osigurala puna spremnost Hrvatske za članstvo", rekao je Fueleov glasnogovornik Peter Stano.

Gunther Krichbaum (Kršćansko-demokratska unija, CDU) rekao je u razgovoru za dnevnik Neue Presse od petka da Njemačka planira zatražiti uvođenje dodatnih klauzula kao uvjet za ratifikaciju pristupnog ugovora između Hrvatske i Europske unije, koje bi sadržavale polugodišnja izvješća o stanju u pravosuđu i borbi protiv korupcije.

"Posebice na polju pravosuđa i borbe protiv korupcije postoje očiti problemi. Zbog toga se mora trezveno zaključiti da će Hrvatskoj sigurno trebati popratna pomoć nakon ulaska u Europsku uniju", rekao je Gunther Krichbaum, koji dolazi iz stranke kancelarke Angele Merkel.

"Ja polazim od toga da će s 99,5-postotnom sigurnošću ratifikacija biti uspješno provedena. Ali svatko onaj tko Hrvatskoj želi dobro, mora imati i interesa u tomu da se i nakon ulaska Hrvatske u EU dogovore, najvjerojatnije u polugodišnjem ciklusu, kontrolni mehanizmi", rekao je Krichbaum.

Njemačka zastupnica u Europskom parlamentu Doris Pack, koja dolazi iz iste stranke kao i Krichbaum, rekla je da 'nema nikakvih izgleda da se za Hrvatsku uvede monitoring nakon pristupanja'. 'To može biti njegova ideja, ali to je njegovo privatno mišljenje i ta ideja neizvediva', rekla je Pack.