IZRAEL I DALJE PRIJETI RATOM

Njemačka, Francuska i Britanija za nove sankcije Iranu

07.09.2012 u 22:47

Bionic
Reading

Predstavnice Europske unije, Velika Britanija, Francuska i Njemačka u petak su zatražile da se Iranu nametnu nove sankcije zbog njegova nuklearnog programa, a Izrael i dalje prijeti vojnom akcijom

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle rekao je kako činjenica da Iran nije ispunio zahtjeve međunarodne zajednice i smanjio svoje nuklearne potencijale, znači da će se za koji tjedan razgovarati o novim sankcijama.

'Sankcije su nužne, i to brzo. Ne vidim s iranske strane volju za konstruktivnim razgovorima', rekao je Westerwelle koji je na sastanku EU-ovih ministara vanjskih poslova na Cipru.

Francuski ministar Lauren Fabius rekao je da diplomacija trenutačno ne ostvaruje napredak. 'Idućih ćemo dana razgovarati o pojedinostima jačanja sankcija', dodao je. Po njegovim riječima, nove bi se mjere mogle odnositi na financije, trgovinu i naftni sektor. Britanski ministar William Hague također drži da su nove sankcije potrebne, ali on i Westerwelle nisu htjeli govoriti o meti tih sankcija.

EU je najnovije sankcije Iranu uveo u srpnju kad je zabranjen uvoz nafte iz Irana. I Sjedinjene Države primjenjuju žestok diplomatski pritisak diljem svijeta, ne bi li tako izolirale iransko gospodarstvo.