VEĆA ULOGA INVESTITORA

Njemačka drastično mijenja korporativnu kulturu

17.03.2012 u 08:52

Bionic
Reading

Investitori danas igraju puno veću ulogu u vođenju njemačkih tvrtki. Kad im se nešto ne sviđa, ne oklijevaju glasno kritizirati. Prošli su dani kada su veliki investitori bili spremni upumpati injekcije svježeg kapitala kad god je to bilo potrebno. Dolazi nova stvarnost kada će i druge tvrtke slijediti Infineonov primjer, gdje vodstvo održava redovite sastanke sa svojim dioničarima, piše njemački Die Welt

'U interesu naših klijenata naše pravo glasa shvaćamo vrlo ozbiljno', kaže Ingo Speich iz Unije za ulaganja, koja raspolaže sa 170 milijardi eura. Povećana pozornost na ta prava je u određenoj mjeri posljedica financijske krize. Kad je kriza izbila, institucionalni investitori bili su optuženi za fokusiranje na kratkoročne dionice, a ne na zdrav, dugotrajan razvoj, piše Die Welt

Relevantne smjernice koje su dale Europska unija i UN ne samo da preporučuju jači angažman ulagača, već i da tvrtke uzmu u obzir društvene, socijalne i ekološke aspekte odluke.

Speich navodi dobar primjer.

'Kad smo se zauzimali protiv odluke tvrtke RWE Power da i dalje sudjeluje u planovima za izgradnju vrlo rizične elektrane u inozemstvu, nismo to učinili iz ideoloških razloga. Bila je to praktična odluka: ona predstavlja razinu rizika u koju se investitori nisu spremni upuštati, pojasnio je Speich. On je dio četveročlane ekipe 'održivosti', koja brani interese dioničara tijekom cijele godine s tvrtkama, a koja također i priprema i daje prijedloge na skupštinama dioničara.

Istu ulogu ima i Hans-Christoph Hirt koji predstavlja investitore Hermes Equity Ownership Servicesa u Londonu. Njegovi klijenti su više od 20 mirovinskih fondova i menadžeri s aktivnom imovinom od 100 milijardi eura. Hirt kaže da su 'poduzeća danas proaktivnija s obzirom na svoje dioničare'.

Hirt savjetuje da bi se istom mogla okrenuti Deutsche Bank jer bi se na taj način moglo riješiti prepiranje oko imenovanja predsjednika koje traje već mjesecima, piše Die Welt. A tu su još i svi pravni slučajevi u koje je Deutsche Bank uključena. Upravo je upravljanje rizicima ključan problem banaka. Možda novi sustav bude učinkovitiji i pomogne riješiti sve te probleme.