uzdaju se u veleposlanika

Njegovateljice iz Slavonije 'zarobljene' u Austriji: Kolegice nas žele zamijeniti, ne mogu bez organiziranog prijevoza

31.03.2020 u 16:59

Bionic
Reading

Oko 15 njegovateljica s područja Osijeka, cijele Baranje, Nove Gradiške, Slavonskog Broda, Županje 'zarobljeno' je u Austriji i nakon odrađene smjene od 21 odnosno 30 dana, zbog situacije s koronavirusom prisiljene su tamo ostati. Za pomoć su se obratile veleposlaniku u Austriji Danielu Glunčiću

Od ukupno oko 6000 njegovateljica iz Hrvatske raspoređenih u Austriji, njih 200-tinjak su Slavonke s područja Osijeka, cijele Baranje, Nove Gradiške, Slavonskog Broda, Županje..., piše Glas Slavonije.

Osječanka Vedrana Kovačić-Čivić 24-satna je njegovateljica i vlasnica ustanove za njegu 'Organisation für Personen betreuerung 24h Pflege', u kooperaciji 'Pflegedienst GMBH 24h Pflege', jedne od prvootvorenih organizacija te vrste u Austriji.

Ona se prije nekoliko dana obratila hrvatskom veleposlaniku u Austriji Danielu Glunčiću s molbom da riješi pitanje svih njegovateljica koje se tamo nalaze jer su im smjene davno završile, a nemaju kako otići kući. Za Glas Slavonije Vedrana Kovačić-Čivić je ispričala kako bi ih kolegice koje su u Hrvatskoj rado zamijenile da mogu, ali u ovoj situaciji to nije moguće bez organiziranog prijevoza.

'Vidim da ih je 13 otišlo u Hrvatsku, no brojne nisu i stoga sam veleposlanika Glunčića molila da apelira na Vladu RH da nam pomogne jer neke njegovateljice ne mogu izdržati. Uzimaju stvari u svoje ruke, riskiraju i plaćaju taksiste koje ih prevoze do granice, odakle pokušavaju prijeći, poput migranata', ispričala je ova Osječanka Glasu Slavonije.

Objašnjava kako su njegovateljice 'zarobljene' u Austriji spremne na dvotjednu izolaciju po povratku u Hrvatsku, a na isto su, kaže, spremne i brojne koje bi teško financijsko stanje željele riješiti njegujući starije u Austriji.

'Kod nas je protokol takav da ona koja dolazi iz Hrvatske i bila je u izolaciji mora za to imati potvrdu, kao i potvrdu da nije zaražena koronavirusom. Ta potvrda ne smije biti starija od četiri dana i ako to ima, može početi raditi. Primjerice, neki dan je sletio avion s rumunjskim njegovateljicama i koja nije imala dokumentaciju, prošla je test na koronavirus. Testiranje je omogućeno na dva mjesta nedaleko od bečkog aerodroma i ako je sve u redu, odlaze na svoja radna mjesta', opisuje postupak dolaska njegovataljica u Austriju ova Osječanka.

Hrvatske njegovateljice, ističe nemaju takvu mogućnost.