MONARHOV HOBI

Nizozemski kralj već dvadesetak godina tajno radi kao pilot

18.05.2017 u 11:32

Bionic
Reading

Nizozemski kralj Willem-Alexander, koji već 21 godinu bar dvaput mjesečno putuje zrakoplovima KLM-a, ali ne kao putnik, već kao kopilot, najavio je skoro pilotiranje Boeingom 737

U intervjuu za De Telegraaf Willem-Alexander je kazao da je još od malih nogu zbog 'plave krvi' bio pod povećalom javnosti, zbog čega je brojne pojedinosti iz privatnog života bio prisiljen skrivati od svojih sugrađana i općenito od javnosti. 

Jedna od njih je i informacija da je već 21 godinu 'gost-kopilot' na letovima KLM-ovih zrakoplova Fokker 70.

Pritom je otkrio da se počeo usavršavati za upravljanje Boeingom 737, s obzirom na to da će te zrakoplove KLM uskoro zamijeniti modernijima. 

Nije tajna to da je Willem-Alexander kvalificirani pilot, no nije se znalo za njegovo kopilotiranje, a kada se obraćao putnicima, kao kopilot im se nije morao predstaviti. 

Pedesetogodišnji otac troje djece i kralj 17 milijuna nizozemskih građana pilotiranje smatra svojim hobijem koji ga 'opušta nakon kraljevskih dužnosti i omogućuje mu da se fokusira na nešto sasvim drugo'.

Kralja su u kokpitu nedavno zamijetili i spotteri Izvor: Društvene mreže / Autor: DutchPlaneSpotter

Dodao je i da se nada kako će 'u skoroj budućnosti uspjeti putovati do dalekih destinacija'. 

'Putnici me nijednom nisu prepoznali u uniformi. Možda su neki posumnjali, no nikad im se nisam predstavio', kazao je kralj.

'Imate zrakoplov, putnike, posadu i ogromnu odgovornost za sve njih. Ne smijete u zrakoplov ponijeti probleme sa zemlje. Morate se u potpunosti koncentrirati na nešto sasvim drugo, a za mene je upravo to onaj dio letenja koji mi omogućuje najveću relaksaciju', zaključio je monarh.