'TO SU OSTACI NACISTA, FAŠISTI!'

Nizozemska zabranila slijetanje Cavusogluu, Erdogan pomahnitao i zaprijetio

11.03.2017 u 15:24

Bionic
Reading

Nizozemska vlada odlučila je zabraniti slijetanje aviona turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua koji je namjeravao u subotu doputovati u Nizozemsku, a turski je predsjednik Tayyip Erdogan odmah iz Istanbula uputio oštro upozorenje toj zemlji. Cavusoglu je doputovao u Francusku, a u Rotterdam je kopnenim putem stigla ministrica za obitelj Fatma Kaya, ali nizozemska policija nije joj dopustila ulazak u turski konzulat u Rotterdamu, a službena Ankara blokirala je pristup zgradi nizozemskog veleposlanstva i poručila veleposlaniku da se 'neko vrijeme ne vraća' na dužnost, javljaju mediji o diplomatskoj krizi između dviju zemalja

Nizozemska televizija prikazala je ministricu u Rotterdamu kako joj policiji priječi ulazak u turski konzulat. Pred zgradom se okupilo nekoliko stotina prosvjednika s turskim zastava tražeći da vide ministricu, a policija je podignula metalne ograde i patrolirala na konjima.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u subotu navečer da ne želi povratak nizozemskog veleposlanika u Tursku 'za neko vrijeme', čime se zaoštravaju odnosi između dviju zemalja, članica NATO-a.

Turske vlasti blokirale su pristup zgradi nizozemskog veleposlanstva u Ankari te konzulata u Istanbula 'iz sigurnosnih razloga', objavio je turski MVP, prenosi agencija AFP.  

Mevlut Cavusoglu treba u nedjelju u Metzu održati skup na poziv lokalnog ogranka Unije europskih turskih demokrata (EUTS). 

Alain Carton, visoki dužnosnik prefekture Moselle objasnio je ranije u subotu da je lokalna turska udruga u tu svrhu unajmila kongresni centar

Carton je rekao da je francusko ministarstvo vanjskih poslova odobrilo dolazak turskog ministra u Francusku, a prefektura je zadužena za sigurnost događaja.

Cavusoglu je stigao u Francusku dok su napetosti, koje su izazvale turske vlasti vođenjem pro-Erdoganovih kampanja, prerasle u diplomatsku krizu između Nizozemske i Turske odlukom Den Haaga da spriječi posjet turskog ministra vanjskih poslova. Cavusoglu je trebao doći u Rotterdam u sklopu kampanje referenduma u Turskoj 16. travnja o jačanju predsjedničkih ovlasti. U Njemačkoj i Švicarskoj je posljednjih nekoliko dana otkazano nekoliko skupova Unije europskih turskih demokrata (UETS).

Nizozemska zabranila slijetanje Cavusogluu

'Turske vlasti zaprijetile su javno sankcijama. To čini nemogućom potragu za razumnim rješenjem', objavila je nizozemska vlada u priopćenju.

Cavusoglu, govoreći ranije u intervjuu za CNN Turk, kazao je da će Turska odgovoriti snažnim ekonomskim i političkim sankcijama ako mu Nizozemska odbije dozvolu da odleti za Rotterdam.

'Zato je Nizozemska dala na znanje da povlači pravo na slijetanje letjelice turskog ministra', dodala je nizozemska vlada.

Erdogan je odmah reagirao nakon što je nizozemska vlada povukla dozvolu za slijetanje i rekao da su to 'ostaci nacista, fašisti'. 'Odsad nadalje, vidjet ćemo kako će vaši zrakoplovi slijetati u Tursku', kazao je Erdogan na skupu u Istanbulu, objavila je agencija Anadolija.

'Naravno, govorim o diplomatima, ne o putovanjima građana', dodao je. 'Oni ne znaju ni što je politika, niti što je međunaroda diplomacija', kazao je Erdogan. 'To su ostaci nacista, to su fašisti'.

Turska ministrica za obitelj i socijalnu politiku Fatma Kaya otputovat će u Rotterdam, u Nizozemskoj, kopnenim putem, objavila je u subotu agencija Anadolija, pojasnivši da se ministrica trenutno nalazi u Njemačkoj te da putuje u Rotterdam kao odgovor na odluku nizozemskih vlasti da se turskom ministru vanjskih poslova onemogući slijetanje u toj zemlji.

Turska vlada pokušava lobirati kod turskih državljana koji žive i rade u europskim zemljama da glasuju na referendumu o širenju ovlasti predsjednika Erdogana.