uz ukidanje mjera

Nizozemska uvodi obaveznu covid propusnicu za mnoga mjesta

24.09.2021 u 16:01

Bionic
Reading

Od subote, Nizozemci koji planiraju posjetiti restorane, sportske događaje ili kulturne sadržaje morat će pokazati dokaz da su cijepljeni, testirani ili da su preboljeli zarazu koronavirusom.

Ta je mjera donesena u trenutku kada zemlja ukida restrikciju o obaveznoj fizičkoj udaljenosti od 1,5 metra. "Tako poduzimamo jasan korak prema društvu bez restriktivnih koronamjera", objavila je vlada u petak.

U svjetlu smanjivanja broja zaraženih i visoke stope procijepljenosti, vlada kaže da je odlučila ukinuti mjere, što znači da će restorani, barovi, dućani, kazališta i stadioni moći ponovno raditi punim kapacitetom.

Ipak, od subote posjetitelji stariji od 13 godina morat će pokazati covid potvrdu da bi na sva ta mjesta mogli ući. Oni koji se nisu cijepili niti preboljeli covid-19 moći će se besplatno testirati na lokalnim punktovima.

Nova pravila u zemlji izazvala su različite reakcije. Restorani u više gradova već su najavili da neće provjeravati covid potvrde, što zbog nedostatka osoblja, što zbog straha od agresije i prijetnji posjetitelja.

Protivnici cijepljenja objavili su da će prosvjedovati u Den Haagu u subotu.

Po istraživanju javnog mnijenja koje su naručile vlasti, oko trećine stanovništva vjeruje da novo pravilo previše ograničava njihovu slobodu.

Drugih trideset posto mjeru podupire.

Neke restrikcije već su ranije ukinute, ali maske se još moraju nositi u javnom prijevozu, a noćni klubovi zatvoriti u ponoć.