SLIJEDE NOVE TUŽBE?

Nizozemska je kriva za smrt Bošnjaka u Srebrenici

05.07.2011 u 13:17

Bionic
Reading

Nizozemska država kriva je za smrt Bošnjaka ubijenih u genocidu koji je provela Vojska bosanskih Srba nad Bošnjačkim stanovništvom pritom ubivši više od 8.000 ljudi, presudio je nizozemski sud

Nizozemske snage bile su zadužene za sigurnost UN-ove zaštićene zone, ali su umjesto toga očajne bošnjačke izbjeglice predale Mladićevim snagama. Nizozemska vlast se do sada uvijek pravdala da je UN napustio njihove trupe na terenu.
Presuda je neočekivana i može otvoriti prostor za nove zahtjeve za novčanim kompenzacijama.

'Sud je presudio da je nizozemska država kriva za smrt troje ljudi jer ih nizozemske trupe u sastavu UN-a nisu smjele predati Mladićevim snagama', rekla je glasnogovornica suda u Haagu. Sud je naredio i da se isplate novčane kompenzacije rodbini žrtava.
Sud je zaključio da se, iako su nizozemski vojnici na terenu djelovali pod UN-om, nizozemska vlast umiješala prilikom evakuiranja svojih vojnika i u tom smislu snosi odgovornost i za posljedice.

Prethodno je niži sud presudio da Nizozemska nije odgovorna za smrt Bošnjaka koji su bili zaposlenici nizozemskog bataljuna u Srebrenici i njihovih obitelji jer su djelovali pod mandatom UN-a. Ovaj slučaj su pokrenuli bližnji Rize Mustafića, koji je radio kao električar za Nizozemce, te prevoditelj Hasan Nuhanović, koji je izgubio oca i brata u masakru i padu muslimanske enklave u istočnoj Bosni.

Mustafića, kao i Nuhanovićeva ova i brata, Nizozemci su predali vojsci bosanskih Srba iako je bilo jasno da će ih oni ubiti.
Sud je također presudio da su pripadnici nizozemskog bataljuna svjedočili zlostavljanjima i ubojstvima bosanskih muslimana koja su počinili bosanski Srbi.