IZBORI U NIZOZEMSKOJ

Najveća opozicija ekstremistu Wildersu je njegov stariji brat!

12.03.2017 u 16:49

Bionic
Reading

Na nizozemskim parlamentarnim izborima, koji će se održati 15. ožujka, trenutno je favorit desničarski populist Geert Wilders. No dok se etablirane stranke muče s time kako će se suprotsaviti Wildersovoj ekstremističkoj retorici, kao najžešća opozicija se pokazao Wildersov stariji brat Paul, koji je nakon godina šutnje o politici Geerta Wildersa odlučio dati niz intervjua u kojima ga nemilosrdno kritizira

Prema aktualnim anketama Geert Wilders, lider stranke VPP (Stranka slobode) čiji je ujedno i jedini službeni član (?!), ima najbolje šanse na dolazećim nizozemskim izborima osvojiti najviše glasova. To ne znači da će Wilders sastavljati vladu ili postati dio vladajuće koalicije, ali bi takav rezultat bio snažan signal i ohrabrenje za ostale europske desne populiste i euroskeptike. Nema sumnje da bi naročito likovala francuska predsjednička kandidatkinja Marine Le Pen, koja s kontroverznim Wildersom već blisko surađuje, a tako bi se nastavio i narativ uspostavljen Brexitom i pobjedom Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u o kraju liberalne demokracije.

Mrtvu trku za prvo mjestu po broju mjesta u nizozemskom parlamentu vode Wilders i nacionalno-liberalna stranka aktualnog premijera Marka Ruttea VVD, no mediji ocjenjuju da Rutteovo skretanje udesno neće nužno glasače potaknuti da okrenu leđa Wildersu.

No, zato se kao najžešći kritičar Geerta Wildersa u ovoj napetoj kampanji profilirao njegov devet godina stariji brat Paul, koji se donedavno nije oglašavao u medijima. Geert i Paul Wilders nisu baš u bliskim odnosima, niti dijele političke stavove, no stariji Wilders se dosad nije javno očitovao o svom kontroverznom bratu.

To se promijenilo nakon terorističkog napada u Berlinu krajem prošle godine, što je Geert Wilders iskoristio da na društvenim mrežama podijeli fotomontažu njemačke kancelarke Angele Merkel s krvavim rukama. To je bila kap koja je za 62-godišnjeg Paula Wildersa prelila čašu, kako je objasnio u intervjuu za njemački tjednik Der Spiegel.

‘Time je prešao sve granice. To više nije politička kritika, nego širenje mržnje. Moj brat zna kako neki njegovi podržavatelji doslovno shvaćaju njegove poruke te da koriste društvene mreže kako bi pozivali na nasilje. Geert ne želi nasilje, ali je spreman prihvatiti moguće posljedice takvih svojih poruka’, objasnio je Paul Wilders zašto se odlučio povesti javnu kampanju protiv mlađeg brata.

Paul Wilders otkriva i da Geert živi pod stalnom policijskom zaštitom zbog svojih kontroverznih stavova (npr. nedavno je useljenike iz Maroka nazvao ‘smećem’, dok je svojedobno Kuran izjednačio s Hitlerovim manifestom ‘Mein Kampf’) te da zapravo uopće nema kontakata s malim ljudima čije interese kaže da predstavlja. ‘On se kreće između parlamenta, javnih događaja i svog stana. Njegov svijet je postao jako mali, a to nije dobro ni za koga’, otkriva Paul Wilders.

Stariji Wilders smatra da njegov brat ‘stvara jednostavnu političku viziju bez ikakve nijanse’ te da zastupa mi-oni politiku. ‘Geert ljudima prodaje iluzije’, kaže Paul te ističe da njegov brat i Marine Le Pen ‘koriste raspoloženje u narodu za nuđenje lakih rješenja za kompleksne probleme'. ‘Primjerice, u svojoj političkoj platformi on navodi kako će zatvoriti sve džamije i zabraniti Kuran. Kako bi se to u praksi uopće moglo provesti? To je protiv nizozemskog ustava, što znači da bi te mjere s velikim većinama trebale odobriti oba doma parlamenta. To je nemoguće uzevši u obzir nizozemski politički krajobraz’, ističe Paul Wilders.

Paul Wilders optužuje brata da ga u svemu prvenstveno motivira ‘volja za moći’ i kaže da ‘nema više ništa u životu osim politike’. Mladog Geerta opisuje kao ‘narcisa, agresivnog i sebičnog’, ali ne želi otkrivati detalje obiteljskog života.

Na pitanje može li se s Geertom postići nekakav politički kompromis, Paul Wilders odgovara: ‘Na početku njegove političke karijere znali smo raspravljati o politici, o tome koliko se daleko smije ići. Ali nije pomoglo. Kada je riječ o politici, Geert ne tolerira nikakvo suprotstavljanje, ni privatno niti u svojoj parlamentarnoj skupini. Mnogi su se prijatelji odavno distancirali od njega.’

Paul Wilders otkriva da se s bratom sada viđa samo na proslavi majčinog rođendana, no da tada ne razgovaraju o politici. ‘Svi znamo da kada bismo pokrenuli diskusiju ili ga kritizirali, on bi otišao i prekinuo svaki kontakt s nama. Mene je blokirao na Twitteru kada sam ga kritizirao u prosincu prošle godine. Tako to ide s njime. Za njega postoji samo crno i bijelo’, kaže Paul Wilders.

Stariji brat Geerta Wildersa objašnjava da više nije mogao šutjeti, jer je ‘na ovim izborima ulog veći’: ‘Odlučujemo o tome hoćemo li se odvojiti od svijeta, zatvoriti granice i prestati tolerirati različite mišljenja i religije. Nedavno sam prošao na ulici pored skupine mladića koji su mi doviknuli da će me nakon izbora pronaći i, kako su rekli, izravnati račune.'

Intervju za Der Spiegel samo je jedan od niza medijskih istupa koje je u proteklih mjesec dana odradio Paul Wilders, pokušavajući uvjeriti Nizozemce da njegovu mlađem bratu Geertu ipak 15. ožujka ne daju glas. Je li u tome uspio, uskoro ćemo saznati.