MEĐUNARODNA AKCIJA

Niz uhićenja u Italiji oko preprodaje ukradenog zlata

14.02.2017 u 22:35

Bionic
Reading

Talijanske vlasti uhitile su u utorak 11 osoba umiješanih u međunarodnu preprodaju ukradenog zlata koji su svaki tjedan prodali ukradenog zlata u vrijednosti 300.000 eura, objavila je talijanska policija.

Optuženi su za kupnju i preprodaju zlatnih predmeta. Policija u Italiji, Mađarskoj i Sloveniji također pretražuje 60 domova i poslovnih prostora.

Policija je uhitila jednog od vođa skupine, koji nije imenovan, na talijansko-slovenskoj granici. Kod njega su pronašli 200.000 eura u gotovini zarađenih prodajom ukradenog zlata, rekao je policijski dužnosnik Filippo Ivan Bixio za Reuters.

Skupina čije je sjedište bilo u Torinu kupovala je ukradene predmete od osoba s popisa njihovih kontakata, plaćala im u gotovini s popustom od 30 posto u usporedbi s cijenama na tržištu, rekao je Bixio.

Policija je tijekom istrage dokumentirala obavljene kupnje zlata teškog 750 kilograma i pranje novca u vrijednosti oko 25 milijuna eura u ukradenom zlatu, rekao je predstavnik policije.

Eurojust, agencija za pravosudnu suradnju Europske unije, pomogla je talijanskim vlastima da surađuju u operaciji sa svojim kolegama u Mađarskoj i Sloveniji.