HRVATSKI APSURD

Nitko ne želi brati mandarine za 200 kuna na dan?!

Bionic
Reading

Neretvanske mandarine nema tko brati. Domaći nezaposleni ljudi nisu baš zainteresirani za berbu, a stranci iz susjedne BiH uglavnom na plantažama rade na crno, piše Slobodna Dalmacija

Dodatni problem plantažerima stvara i novi Zakon o radu koji ne dopušta ni susjedsku ispomoć. Tako svi oni koji beru na plantaži mandarina moraju biti prijavljeni tijelima mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, dakle moraju sklopiti s vlasnikom ugovor o radu na određeno vrijeme.

Međutim, na ovakvu varijantu malo se tko odlučuje, jer se ta osoba automatski briše iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te više nema pravo na novčanu naknadu od države, ni kad se ponovno prijavi nakon isteka sezone, otkriva Slobodna

Unatoč poslanom upitu na adresu Državnog inspektorata o provedenim nadzorima na plantažama mandarina, redakcija Slobodne nije dobila odgovor. Javnost je tako ostala uskraćena za informacije koliko je ove jeseni obavljeno izvida na terenu i naplaćeno mandatnih kazni te  kolikom je broju berača do daljnjega zabranjeno brati mandarine.

Na neretvanskim plantažama kroničan je nedostatak radne snage, a 45.000 tona mandarina, koliko je procijenjen ovogodišnji urod, ipak treba obrati. Kako sada stvari stoje, bez promjene zakona to će teško ići.

Dobar berač se zlatom plaća i čuva, jer ako je zadovoljan, doći će i dogodine. Dnevno se u berbi može zaraditi do 200 kuna, a iskusniji berači i više, ovisno o dogovoru s vlasnikom plantaže. Neki se, naime, odlučuju za neto iznos na ruke, dok drugi za ubranu gajbu naplaćuju šest kuna, što znači da, ako ih uberu pedesetak, dnevno mogu zaraditi i više od 300 kuna. Stoga ostaje otvoren poziv vlasnika plantaža nezaposlenim Dalmatincima da dođu u Neretvu i dobro zarade.

Budući da mandarine beru domaći nezaposleni, kojima se ne isplati prekidati 'nezaposleni staž' na Zavodu, ili oni koji dođu iz BiH, koji se ne mogu prijaviti za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, izravno se krši Zakon o radu, zbog čega ih gone inspekcije i policija.

Kad inspekcija rada otkrije rad na crno na plantaži mandarina, kazni ilegalnog berača, ali i vlasnika prekršajnom prijavom. Rješenjem inspektora izdanim na licu mjesta ilegalnim se radnicima zabranjuje rad, dok policija istodobno strancima otkazuje boravak u RH u trajanju od godine dana te ih deportira u BiH, odakle su i došli.

Tako vlasnici plantaža ostaju bez berača na kojima pravni sustav trenira strogoću, pa neki od njih završe na stranicama crne kronike.

Naime, policija na granici pri kontroli ulaska u RH može vratiti osobu ako procijeni da putuje u Hrvatsku da bi ilegalno brala mandarine ili obavljala neki drugi, uglavnom fizički, posao na crno.