PRIVATNI KARAKTER

Nitko iz Hrvatske ne ide na sahranu Jovanke Broz

23.10.2013 u 15:40

Bionic
Reading

Priprema za pogreb Jovanke Broz, udovice doživotnog predsjednika Jugoslavije Josipa Broza u punom su jeku. Iako se iz Srbije čuju glasovi kako očekuju goste iz svih država nastalih raspadom bivše Jugoslavije predstavnika hrvatske države tamo sigurno neće biti, barem službenih.

Kako su nam kazali u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova sahrana Jovanke Broz je privatnog karaktera pa automatski ne postoji tema o slanju nekoga u Beograd. U Beograd ne namjerava, kako nam je kazao, ni Stjepan Mesić, bivši hrvatski predsjednik, ali i zadnji predsjednik predsjedništva Jugoslavije.

U Srbiji su oko pokopa Jovanke Broz napravili veliki priču. Predsjednik organizacijskog odbora za sahranu Jovanke Broz Veljko Odalović je u utorak za RTS izjavio da na sahrani očekuje predstavnike bivših zemalja Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), a najavljeno je da će govoriti srpski premijer Ivica Dačić i članovi obitelji.

Srpska vlada nakon smrti pokušava ispraviti navodnu nepravdu koja je napravljena Jovanki Broz nakon smrti jugoslavenskog diktatora te su je odlučili pokopati u Kući cvijeća iako mu zadnji deset godina života nije bila žena. Točna lokaciju unutar Kuće cvijeća još nije poznata jer je mnogo tehničkih problema koji muče organizatora. Sigurno je da s Titom neće biti pokopana jer bi u tom slučaju morali micati nekoliko tona tešku kamenu ploču što iziskuje velike troškove. Najvjerojatnije će biti pokopana u posebnom grobu odmah do Titova. Blic piše da je gotovo je sigurno da neće biti povorke, jer je obitelj tražila da sahrana bude skromna i dostojanstvena. Navodno je i zanimanje stranih veleposlanika za sahranom Jovanke Broz veliko.