DRŽAVNE I JAVNE SLUŽBE

Ništa od Vladinog plana za rezanje božićnica?

13.12.2009 u 13:39

Bionic
Reading

Vladin plan da sa sindikatima državnih i javnih službi dogovori smanjenje ugovorene božićnice za 240 tisuća radnika u ovoj godini, pada u vodu. Tijekom petka, dok je Vlada sindikatima nudila 500 umjesto 1.250 kuna božićnice, najmanje su dvije zdravstvene ustanove isplatile zaposlenima božićnice prema kolektivnom ugovoru. Prema podacima Samostalnog sindikata zdravstva, božićnice su isplaćene u čakovečkoj bolnici te u zagrebačkoj klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević

'Poslodavac je ispoštovao kolektivni ugovor i činjenicu da su sredstva za isplatu božićnica u ovoj godini osigurana u bolničkim limitima. Treba prisiliti i ostale poslodavce da se ponašaju u skladu sa zakonom', veli Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva. Kako su poslodavci u dvije zdravstvene ustanove ispoštovali zakon, tako Avberšek poziva i ostale da učine isto. Odnosno, poručuje da ih 'treba prisiliti da se ponašaju u skladu sa zakonom'.

Iako se već nekoliko tjedana zna da u Vladi razmišljaju o uštedama koje bi osigurala neisplata božićnica za državne i javne službe, u razgovore sa sindikatima krenulo se u zadnji tren, a vlast je pokazala priličnu veliku neorganiziranost. Sve zdravstvene ustanove u ovogodišnjim proračunima, odnosno limitima, imaju ukalkulirana sredstva za isplatu božićnica. No budući da se prije desetak dana počelo otvorenije govoriti o mogućoj neisplati božićnica, čime bi država sačuvala 300-tinjak milijuna kuna, dio ustanova obustavio je već pripremljene isplate tog prosinačkog dodatka radnicima.

Dio ravnatelja, pokazuju zbivanja od petka, ispoštovao je odredbe kolektivnog ugovora pa bi te primjere i ostali trebali slijediti. Sama Vlada, osim ako joj namjera nije bila pripremiti sindikate za rezove u idućoj godini, trebala bi odustati od namjere smanjivanja božićnice državnim i lokalnim službenicima, policiji, carini, zdravstvu, obrazovanju, kulturi socijalnoj skrbi. Isplati li vlast božićnicu u iznosu od 500 kuna, sindikati će sudskim tužbama tražiti preostalih 750 kuna. To će državu u konačnici koštati više od uštede koju namjerava postići, jer će uz neisplaćeni dio božićnice podmiriti i troškove sudskog postupka, kao i kamate, piše Novi list.