NOVA PRAKSA?

Ništa od tradicionalne svečane sjednice Vlade na Dan državnosti

24.06.2013 u 09:01

Bionic
Reading

Ove godine na Dan državnosti Vlada neće održati svečanu sjednicu. 'Vlada je odlučila da ove godine svečane sjednice neće biti, ta svečana sjednica nije ni na koji način formalizirana, odnosno njeno održavanje nije propisano, a na Dan državnosti izaslanstvo Vlade položit će vijence na Mirogoju', rečeno nam je u Vladi

Svečane sjednice povodom tog praznika održavane su redovito od 2007. godine i na njima su redovito bili i predsjednik Republike i predsjednik Sabora. Posljednja godina u kojoj se državni vrh nije okupio na Dan državnost je 2006. Te je godine središnja proslava praznika održana u Vukovaru i tamo su bili predsjednik Stjepan Mesić i predsjednik Sabora Vladimir Šeks, piše Novi list

No, tadašnji predsjednik Vlade Ivo Sanader umjesto Vukovara i Dana državnosti izabrao je Veronu i operu. Njegov odlazak u Veronu gdje je bio s Miomirom Žužulom i tadašnjim predsjednikom Uprave Plive Željkom Čovićem izrodio se u velik skandal, ne samo zato što premijer nije iskazao poštovanje prema državnom prazniku i onome što on simbolizira nego i zato što se govorilo kako je upravo u Veroni dogovarana strategija prodaje Plive američkom Barru.


Vlada Zorana Milanovića lani je održala svečanu sjednicu i na njoj su bili predsjednik Ivo Josipović i tadašnji potpredsjednik Sabora Josip Leko umjesto bolesnoga Borisa Šprema. Glavna tema sjednice bila je kriza, a pozivalo se na zajedništvo i konsenzus.

Godinu ranije svečanom sjednicom Vlade predsjedavala je Jadranka Kosor, a na njoj su bili Josipović i predsjednik Sabora Luka Bebić. Glavna tema sjednice bio je završetak pregovora s Europskom unijom.
Godine 2010. isti se vodeći politički trojac okupio u Banskim dvorima ne bi li svečano obilježio Dan državnosti, a Jadranka Kosor zazivala je reforme jer, u suprotnom, slijedi pad bez kraja.

Ivo Sanader je predsjedavao svečanom sjednicom 2009. godine, a samo šest dana kasnije dao je ostavku. Na toj su sjednici bili Stjepan Mesić i Bebić, a glavna tema bila je inspirirana slovenskom blokadom pristupnih pregovora.