NAJMANJE DVIJE GODINE

Ništa od čistog zraka u Slavonskom Brodu

10.11.2012 u 18:39

Bionic
Reading

'Previše puta dosad su se Brođanima davala lažna obećanja. To od mene nećete čuti. Od mene ćete čuti što sve ovo ministarstvo radi kako bi Brođani svakoga dana udisali sve bolji i bolji zrak. Krajnji cilj, čisti zrak, jest potpuna modernizacija rafinerije u susjednoj državi kroz iduće dvije godine', poručio je ministar Zmajlović u razgovoru s predstavnicima prosvjednika ispred Ministarstva zaštite okoliša i prirode

Kako su priopćili iz resornog Ministarstva, Ivana Opačaka, organizatora prosvjeda, Ivana Zvonimira Čička, predstavnika HHO-a, i Vesnu Schmidt iz građanske inicijative 'Za čisti zrak', koji su došli podržati prosvjed, primili su na razgovor ministar Zmajlović, zamjenik ministra Dokoza i pomoćnik ministra Obrdalj.

Zmajlović je još jednom istaknuo punu potporu svim inicijativama za prosvjede, ističući da ovaj ozbiljan problem koji traje godinama moramo rješavati svi zajedno i koristiti sve raspoložive alate.

'Podržavam prosvjed kao legitimni alat građana da ukažu na problem i pridružujem mu se i danas', istaknuo je Zmajlović.

U razgovoru s predstavnicima prosvjednika, naglasio je da su Brođanima previše puta dosad davali lažna obećanja. Ponovio je koje su aktivnosti ministarstva dosad poduzete i istaknuo da im je cilj osigurati da za stol sjednu svi koji problem mogu riješiti i da se rješava točku po točku, svim raspoloživim sredstvima, uključujući diplomatski put.

Složio se da je trajno rješenje vezano uz potpunu modernizaciju rafinerije u susjednoj državi unutar sljedeće dvije godine, kao i da je rafinerija doista veliki, zasigurno najveći problem, no da i ostali izvori onečišćenja - promet, odlagalište otpada, poljoprivredne aktivnosti u okolici, grijanje i peći na kruta i tekuća goriva - imaju svoj utjecaj.