PIŠI PROPALO

Ništa od 1.000 eura za bebe; Šterc: Ministrica nema snage

14.11.2016 u 20:34

Bionic
Reading

Priznanje ministrice demografije Nade Murganić da vlada premijera Andreja Plenkovića ipak neće ispuniti obećanje bivše HDZ-ove vlasti o 1.000 eura naknade za svako novorođeno dijete nije začudilo dr. Stjepana Šterca, demografa s Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, te on za tportal s gorčinom u glasu kaže da je odustajanje od te mjere zapravo potvrda onoga što je predmnijevala struka - da se od ove Vlade ne mogu očekivati nikakve strateške, radikalne mjere u cilju nužno potrebne demografske revitalizacije Hrvatske

Od Vlade koja je cjelokupnu koncepciju demografske revitalizacije stavila u socijalni okvir više se nije moglo ni očekivati, kaže Stjepan Šterc, dodajući da odustajanje od HDZ-ove najave o 1.000 eura za novorođenčad pokazuje stvarnu namjeru vladajućih: rastezanje provedbe demografskih mjera godinu za godinom.

'To je, jednostavno, kupovanje vremena. I premijer i predsjednica stalno naglašavaju važnost rješavanja demografske problematike, međutim ništa se ne događa niti će se dogoditi', kaže Šterc.

Bivša resorna ministrica Bernardica Juretić još u srpnju najavljivala je da će se 1.000 eura za bebe početi isplaćivati najkasnije 1. rujna jer je za to bilo osigurano 100 milijuna kuna u državnom proračunu. No kako zbog rasula vlasti nije bilo moguće izglasati pripremljeni Zakon o rodiljnim i roditeljskim naknadama, jedini način da se ta mjera provede bilo je donošenje uredbe sa zakonskom snagom, do čega ipak nije došlo. Ministrica Juretić zato je izrazila nadu da će 'i sljedeća Vlada imati sluha za provođenje ove mjere, od vitalne važnosti za pronatalitetnu politiku naše države'.

Murganić sklona uvođenju trajnijih mjera

U jeku predizborne kampanje, sredinom kolovoza, 'demografska obnova i izgradnja institucija' osvanule su u izbornom programu HDZ-a kao jedna od tri ključne tematske cjeline tog dokumenta na stotinjak stranica - ostale dvije bile su 'gospodarski rast i nova radna mjesta' te 'društvo pravednosti'. No tri mjeseca kasnije Nada Murganić, HDZ-ova ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, u intervjuu za Jutarnji list konačno objavljuje da se odustaje od te mjere.

Ministrica naglašava da je mnogo sklonija 'uvođenju kontinuiranih, trajnijih mjera koje nude dugoročniju sigurnost i koje su, kako naglašavaju i demografi, u konačnici daleko učinkovitije', kao što je planirano povećanje roditeljske naknade za drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta, a koja sada iznosi maksimalno 2.660 kuna. Pritom, ne može obećati da će se naknada izjednačiti s punom plaćom zaposlenih roditelja, kao što je to slučaj s naknadom za prvih šest mjeseci. 'Rade se izračuni i visina povećanja ovisit će o financijskim mogućnostima', objasnila je Murganić.

Šterc: Trebali smo slijediti izraelski model 

Šterc nije iznenađen. 'Čim su donijeli odluku da demografsku problematiku stave u socijalni okvir, dakle pod Ministarstvo socijalne skrbi, mladih itd., to je već bio znak da su odustali', dijagnosticira Šterc. Dodaje da struka nije nužno inzistirala na osnivanju zasebnog ministarstva demografije.

'Mogao je to biti Vladin ured, po izraelskom modelu, kojemu bi se između ostalog priključio Državni ured za Hrvate izvan RH. Izraelci pri svojoj vladi imaju migracijski ured koji korigira, između ostalog, resorne odluke vezane za tu problematiku i to je njihova strateška koncepcija. Tako smo mi to zamislili i u Hrvatskoj, jer to je i ovdje značajna problematika, pogotovo u situaciji kad nestajemo i prirodnim putem i iseljavanjem. Međutim, od toga se odustalo, stavljajući sve to u socijalni okvir i, naravno, rješavajući to stranačkim kadrovima', konstatira Šterc.

'Premijer je htio da budem njegov savjetnik, ali...'

Je li očekivao demografa za ministra? 'Morao je to biti demograf, apsolutno. To je bio naš stav cijelo vrijeme, a ja nisam bio slučajni prolaznik kroz HDZ-ov izborni stožer. Na koncu, radio sam i dio programa Andreja Plenkovića i stranačkog programa. Znali su moje stavove, a oni su uglavnom i stavovi cijele struke', kaže Šterc. Objašnjava da, kad govori u množini, misli na demografe zaposlene u različitim institucijama - od Ekonomskog fakulteta do Instituta Ivo Pilar - i prvenstveno na čelnu osobu struke, uvaženu svjetsku stručnjakinju, akademkinju Alicu Wertheimer-Baletić.

Je li Šterc konkurirao za ministra?

'Ne. Premijer je htio da budem njegov savjetnik za tu problematiku, ali, gledajte, koja je razlika u tome sjedim li u Vladi ili predajem na fakultetu? Nema razlike jer premijer svejedno može ili ne mora usvojiti ono što sugeriram u javnosti', objasnio je Šterc.

'Ministrica Murganić neće imati potrebnu snagu'

Ministricu Murganić poznaje od ranije. 'Apsolutno ne mogu ništa reći protiv nje. Ona se politički može nositi s tim, ali demografsku problematiku treba vrlo ozbiljno dići na razinu Vlade. Morate na prvoj sjednici Vlade postaviti pitanje ministru financija - idemo li mi u revitalizaciju ili ne idemo, izvolite se izjasniti o tome je li važnije porezne dadžbine usmjeriti prema tome ili prema nečem drugom? E, za to ona neće imati – snagu', kaže Šterc.

On bi 'čak i prihvatio' odustajanje od mjere 1.000 eura po djetetu kada bi se istovremeno 'sustavno krenulo u postavljanje koncepcije', ali... 'Nema tu iznenađenja, u smislu da se sad može napraviti nešto novo. Sve je već napisano. Oni imaju program, deklaraciju, silne stručne radove, predavanja itd. Dakle, sve je poznato, nije to razbijanje atoma', zaključuje Šterc.