REAGIRANJE

'Nismo ni rekli da će se dijeliti prihodi, nego dobit'

18.03.2015 u 11:17

Bionic
Reading

Agencija za ugljikovodike reagirala je na tekst autora Ante Srzića 'Naftaši ovim trikom mogu oteti novac Hrvatskoj'. U priopćenju koje potpisuje predsjednica Uprave Barbara navode da je iz njihovih odgovora jasno da ne misle da se dijeli novac od prihoda, nego novac od dobiti

Reagiranje prenocimo u cijelosti:

Nastavno na tekst objavljen na Vašem portalu od 12. ožujka 2015. godine pod naslovom 'Naftaši ovim trikom mogu oteti novac Hrvatskoj', molimo da sukladno članku 41. Zakona o medijima (Narodne novine 59/04) bez promjena i dopuna na istom ili istovrijednom mjestu i na isti ili istovrijedan način na koji je bio objavljen tekst na koji se ispravak odnosi, objavite sljedeće:

Napominjemo da je novinar dobio službeno očitovanje na postavljena pitanja iz Agencije za ugljikovodike u kojem je detaljno objašnjen izračun financijskog modela kao i udio Republike Hrvatske, ali neovisno o tome u svom tekstu navodi kako nije objašnjeno u čemu je udio RH u prosjeku 55%, odnosno odnosi li se to na ukupni prihod ili profit. Na to postavljeno pitanje odgovoreno mu je kako slijedi:

'Kao što je i vidljivo iz same Uredbe, a i prikaza simulacije novčanog toka projekta na 25 godina proizvodnje dio naknade se oduzima direktno od prihoda, dok dio ide iz dobiti nakon što se izuzmu troškovi, te u konačnici, a zavisno o samim količinama ugljikovodika RH ostaje između 55-60% neto prihoda.'

Unatoč činjenici da je autor teksta dobio službeno očitovanje Agencije za ugljikovodike iznesene su nepotpune informacije kojima se dezinformira javnost.

Također je u odgovorima napomenuto da je novi financijski model nekoliko puta javno prezentiran prije usvajanja same Uredbe od strane Vlade Republike Hrvatske u veljači 2014. godine te je i prije samog usvajanja nekoliko puta prezentirana logika izračuna kao i koristi novog financijskog modela te usporedba našeg modela sa sličnim modelima u drugim državama. Neovisno o tome, autor u samom tekstu postavlja pitanje na bazi čega je mišljenje Agencije te predloženi postotak realan te se pita koje još zanimljivosti skriva Ugovor insinuirajući time netransparentnost.

Prvo javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu objavljeno je 02. travnja 2014. godine, a dio dokumentacije je i nacrt Ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika. Isti je javno objavljen kako na službenim stranicama Ministarstva gospodarstva tako i na službenim stranicama Agencije za ugljikovodike te je nekoliko puta sadržajno prezentiran široj javnosti.

Također, je u više navrata prezentirana i uloga  Agencije za ugljikovodike kao operativnog tijela Vlade RH zaduženog za provedbu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u skladu sa propisima RH i važnost nadzora koji Agencija provodi nad izvršenjem svih radnji od strane investitora s aspekta praćenja i odobravanja troškova kao i vođenje registra Ugovora za što Agencija ima i javnu ovlast.

Na godišnjoj razini Agencija odobrava planove pojedinih aktivnosti na koje su se investitori obvezali kao i poslovne planove, planova zapošljavanja, planove nabave i planirane budžete te na dnevnoj razini prati i odobrava nastale troškove prilikom izvršenja ugovornih obveza. Nadalje, Agencija ima pravo uvida u sve nabave iznad 100.000 EUR upravo kako bi se osigurao strogi nadzor nad svim aktivnostima s troškovnog aspekta te osiguralo maksimalno iskorištavanje domaće komponente s aspekta korištenja naših proizvoda i usluga kao i naše radne snage.

Niti u jednom trenutku ne osporavamo novinarovo pravo na mišljenje i komentar, ali ovakvo izvrtanje činjenica i paušalno iznošenje informacija ne odgovara istini', navodi se u reagiranju Agencije.