NALJUTIO SE

Nikolić neće u Sarajevo jer ondje optužuju Srbe

10.06.2014 u 10:02

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da neće ići na obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata u Sarajevo jer 'ne može da ide tamo gdje će netko da optuži njegov narod'. Naveo je da je Predsjedništvo BiH nadležnost za organizaciju obilježavanja prenijelo na Sarajevo koje želi održati svečanost u zgradi na kojoj piše da su 'na tom mjestu srpski zločinci ubijali građane Sarajeva'

'Kako ja da dođem ondje? Je li to poziv da ne dođem? Tako se ne možemo miriti. Hoćemo li se miriti ili da idem ondje gdje će optužiti moj narod?', rekao je Nikolić za RTS. Objasnio je da je prvobitna ideja bila da svi odu na obilježavanje u Sarajevo i da se o tome dogovarao s rukovodstvom Republike Srpske i srpskim članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem.

Nikolić je dodao da je i Radmanović odlučio da ne ode na obilježavanje u Sarajevo i da je o tome obavijestio i EU. Nikolić je naveo da će sudjelovati na obilježavanju 4. kolovoza u Belgiji, na poziv kralja ove zemlje koja je u Prvom svjetskom ratu teško nastradala, i dodao da pokušava stići svuda gdje se obilježava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Govoreći o vanjskoj politici, Nikolić je rekao da se Srbija ne smije opredjeljivati između EU-a i Rusije te da bi volio voditi politiku kakvu je nekada vodio Josip Broz Tito, ali da treba uskladiti vanjsku politiku Srbije s EU-om.