PONIŠTENJE PRESUDE

Nikolić bjesni zbog Stepinca: Hrvati, kopate si jamu

22.07.2016 u 14:36

Bionic
Reading

Današnju odluku zagrebačkog Županijskog suda, prema kojoj se u cijelosti poništava presuda nadbiskupu Alojziju Stepincu, kojega su komunističke vlasti 1946. osudile na 16 godina zatvora i prisilnog rada te petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava, većina srbijanskih medija dočekala je na nož, navodeći kako se radi o 'sramoti' i 'šamaru upućenom žrtvama Drugog svjetskog rata', a iz Beograda su stigle i prve reakcije, među kojima se ističu one srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića i ministra rada Aleksandra Vulina

'Poništenje presude Alojziju Stepincu tumačim kao svojevrstan pritisak na Papu kako bi odustao od utvrđivanja istine i kanonizirao bivšeg kardinala', ocijenio je Nikolić, dodajući kako je svoj stav o Stepinčevoj ulozi u Drugom svjetskom ratu prenio Svetom Ocu u izravnom razgovoru prilikom posjeta Vatikanu

'Osobno pripremam dokazni materijal koji ću predočiti Komisiji, najprije predstavnicima SPC-a. Poglavar Rimokatoličke crkve mi je rekao da neće žuriti s odlukom zato što bi Stepinac bio prvi kršćanski svetac koga SPC i ostale pravoslavne crkve ne bi priznale. Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe, ali ako ovako nastavi, iskopat će ponor u koji će upasti i ostati sama, bez podrške civiliziranog, antifašističkog i antinacističkog dijela čovječanstva', izjavio je za Tanjug srbijanski predsjednik.

Nikolić podsjeća da Stepinac nikada nije osuđen u Hrvatskoj, kako u NDH tako i u 'današnjem pravnom sljedbeniku te ustaške države'.

'Osuđen je u Jugoslaviji, a Srbija je nasljednik i pravni sljedbenik svih Jugoslavija, i s tim su suglasne sve novostvorene države, bivše članice Jugoslavije i Srbije i Crne Gore', zaključio je predsjednik Srbije.

Srbijanskom ministru rada Aleksandru Vulinu pak nije sasvim jasno je li danas hrvatski nadbiskup Alojzije Stepinac rehabilitiran ili je samo poništena osuđujuća presuda iz 1946. godine.

'Nadam se da sudovi u Hrvatskoj neće biti tako ažurni samo kada je u pitanju Stepinac, već da će tu energiju upotrijebiti da riješe i srpske zahtjeve u pogledu imovinskih prava i mirovina', kazao je Vulin u razgovoru za agenciju Tanjug.

Prije same odluke suda Vulin je kazao kako bi 'volio da se politika ne miješa u ovaj slučaj' te kako se nada da će 'sudovi dati jasniju sliku o tome tko je i što bio Stepinac'.

'Za srpski narod netko tko je bio vikar ustaške vojske teško da se može nadati zahvalnom suosjećanju i rehabilitaciji', zaključio je Vulin.