KINESKI PREDSJEDNIK:

'Nijedna zemlja nema pravo uplesti Aziju u kaos'

07.04.2013 u 13:29

Bionic
Reading

Nijedna zemlja nema pravo uplesti Aziju u kaos, ocijenio je u nedjelju kineski predsjednik Xi Jinping u kontekstu velike napetosti na Korejskom poluotoku, ne spominujući, međutim, ni Sjevernu Koreju ni Sjedinjene Države

'Nitko si ne bi smio dopustiti da iz sebičnosti uplete u kaos neku regiju ili, još gore, cijeli svijet', izjavio je Xi, ne spominjući pomorske razmirice Pekinga s Japanom i drugim zemljama u regiji.

'Moramo djelovati dogovorno kako bismo riješili velike poteškoće i osigurali stabilnost u Aziji' koja 'se suočava s novim izazovima dok se javljaju osjetljiva pitanja i postoje tradicionalne ili nove sigurnosne prijetnje', kazao je on.

Govoreći u prisustvu nekoliko šefova država i vlada na godišnjem Gospodarskom forumu u Boau, na južnom otoku Hainanu, Xi je pozvao međunarodnu zajednicu da održi 'viziju zbog globalne sigurnosti'.

Forumu su prisustvovali mianmarski predsjednik Thein Sein, australska premijerka Julia Gillard i glavna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde.