STAZIĆ U POREČU

'Nije li Hrvatska zemlja za budale, a ostali smo gosti?'

28.03.2013 u 17:54

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i potpredsjednik Sabora Nenad Stazić prisustvovali su danas svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije kojom je u povijesnom zdanju porečke Istarske sabornice obilježen Dan Statuta županije

Ivo Josipović je u pozdravnom govoru istaknuo da je' Statut barem jednako toliko važan za Hrvatsku koliko je bio važan za Istru'. Napomenuo je da je '94. Statut, kojim se tražila dvojezičnost, tada bio na neki način 'hereza', no da su se vremena promijenila i da danas Istra svojim načinom suživota poručuje da ljudi, bez obzira na nacionalnu, vjersku pripadnost, i bez obzira na to jesu li Hrvati, Talijani, Bošnjaci, Albanci, Srbi, Slovenci, mogu i moraju živjeti zajedno kao jednakopravni građani.

'Na neki način možda govorimo i o modelu suživota. Slažem se, modeli nisu nešto što treba forsirati. Postoje specifičnosti i na jedan način se zajednički život artikulira ovdje, a na drugi način u drugim krajevima Hrvatske, ali načela moraju biti ista. U Hrvatskoj neće biti nijednog našeg građana ili građanke koji se osjeća kao gost, kojeg netko tretira kao gosta', poručio je predsjednik Josipović, istaknuvši da Hrvatska mora biti i jest zemlja ravnopravnih građana, demokracije, slobode, ljudskih prava i svijetlih tekovina antifašizma i Domovinskog rata.

Predsjednik se osvrnuo i na gospodarsku krizu, nazvavši je opasnošću za demokratske i društvene strukture.

Kriza često zna biti katalizator niskih strasti. Neke smo prepoznali nedavno u govorima pojedinih javnih osoba i upravo zato, radeći na reformama, na boljim gospodarskim uvjetima, radimo na boljem i kvalitetnijem društvu. Bez obzira na krizu i što nam je teško, nikada ne smijemo zaboraviti demokratske vrijednosti', poručio je Josipović.

'Prošlo je 13 godina, dvojezičnost je danas u Istri standard koji nitko više ne dovodi u pitanje i ta dvojezičnost više ne ovisi o broju Talijana koji žive u Istri, nego je izraz civilizacijske zrelosti', istaknuo je potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, nakon kratkog povijesnog uvoda u proces donošenja Statuta Istarske županije.

'No ono što je za Istru samorazumljiv standard, predstavlja neprihvatljiv zahtjev za primitivne šovinističke mase udružene u kojekakve samozvane stožere kojima smeta dvojezičnost u Vukovaru', kazao je Stazić. Istaknuo je kako je uvjeren da će hrvatska Vlada imati dovoljno snage i odlučnosti 'da se ne povuče pred trivijalnom vikom, nego će odmah i odgovorno provesti zakone ove zemlje'.

Osvrnuo se i na nedavni istup predsjednice HSP-a Ante Starčević Ruže Tomašić, ali i na primitivizam koji se 'širi Saborom'.

'Kad kandidatkinja za EU parlament na zajedničkoj listi s HDZ-om Ruža Tomašić poziva na etničku sterilnost galameći da je Hrvatska zemlja za Hrvate, a svi ostali su gosti, onda ta ista gospođa dobije medijski prostor da svoje fašističke ideje širi s ekrana javne televizije, kad pravo javnosti dobivaju najprimitivniji istupi jednog notornog Mamića, kad primitivizam svaku temu povlači u blato, a onda o tome smišlja neduhovite bećarce i širi Saborom, čovjek ne može, a da se ne upita nije li Hrvatska sa svima njima postala zemlja za budale, a svi ostali smo samo gosti', naglasio je Stazić.


Predsjednik IDS-a i istarski župan Ivan Jakovčić, koji nakon 12 godina odlazi s funkcije župana, poručio je okupljenim uzvanicima, među kojima su bili i saborski zastupnici iz Istre, pa tako i SDP-ov kandidat za župana Damir Kajin, da neovisno o političkim uvjerenjima ostaju u borbi za Istru kakva je zacrtana još ranih 90-ih.

'Europska unija nema alternative', poručio je također Jakovčić, dodavši da, iako je Hrvatska očito zemlja nakon koje još dugo nitko neće ući u EU, moramo i drugima otvoriti perspektivu.