MINISTRICA SPRIJEČENA

Nije imenovan pravobranitelj za djecu jer Opačić nije došla u Sabor

19.03.2014 u 17:06

Bionic
Reading

Saborski Odbor za obitelj, mlade i sport nije danas zauzeo stav o Vladinim prijedlozima da se razriješi sadašnja i imenuje nova pravobraniteljica za djecu, jer se na Odboru nije pojavila ni ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić niti njeni pomoćnici, odnosno zamjenik, koje je Vlada odredila kao svoje predstavnike

Vlada predlaže da se dužnosti pravobraniteljice razriješi Mila Jelavić, a imenuje Ivana Milas Klarić.

Svi su Vladini predstavnici spriječeni, tumačila je tajnica Minstarstva socijalne politike, nudeći se da ona odgovori na eventualna pitanja.

Predsjednik Odbora Darko Milinović (HDZ) to je odbio, pozivajući se na saborski Poslovnik koji jasno definira tko zastupa Vladu na plenarnoj, odnosno sjednicama odbora.

'HDZ ima puno pitanja oko ovog razrješenja i imenovanja i naše je pravo pitati relevantnog predstavnika predlagatelja zašto se nešto događa', poručio je Milinović.

I Sunčana Glavak (HDZ) poziva da se radi po Poslovniku. 'Vlada je o razrješenju, odnosno imenovanju pravobraniteljice odlučila još 5. ožujka, to što se događa je neuobičajeno i neposlovnički', rekla je Glavak.

Marija Lugarić (SDP) ustvrdila je, pak, da se može raspravljati i bez predlagatelja te da to nije suprotno Poslovniku, no Milinović je ustrajao da je tema vrlo bitna, da relevantni predstavnik Vlade treba doći i da se sve može riješiti u roku s obzirom da mandat Jelavićeve istječe 31. ožujka.

Kako je o novoj pravobraniteljici Sabor trebao raspravljati sutra, Milinović je najavio da će od predsjednika Sabora Josipa Leke zatražiti da to pomakne.