GRČIĆ MALO ZABRINUT

Nije dobro: Rupa u proračunu puno veća od planirane

08.05.2014 u 14:49

Bionic
Reading

Manjak državnog proračuna u prva četiri mjeseca je 7,4 milijarde kuna, što je 54,8 posto od planiranog deficita za ovu godinu, rekao je pomoćnik ministra financija i glavni državni rizničar Miljenko Fičor na konferenciji Hrvatsko novčano tržište u Opatiji

Govoreći o ostvarivanju proračuna u prva četiri mjeseca ove godine, kazao je da su ukupni prihodi državnog proračuna u tom razdoblju bili 34,9 milijardi kuna, što 29,8 posto od planiranog za ovu godinu, odnosno 504 milijuna kuna ili 1,3 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Ukupni rashodi proračuna u istom su razdoblju iznosili 42,4 milijarde kuna, što je 32,4 posto od plana za ovu godinu, a 1,4 milijarde ili 3,4 posto više nego u prva četiri mjeseca lani.


Fičor je izjavio da će fiskalna politika u 2014. ostati ista, bez obzira na promjene u Ministarstvu financija, jer je to politika Vlade i u svim je donijetim dokumentima, a najavio je i novo zaduženje države u iznosu od oko milijardu eura na europskom tržištu.

'Zaduživanje se kreće po planu, 18. svibnja se kreće na road show i plan je da se izdanje obavi 22. svibnja. Planirani iznos je milijardu eura, a zavisno o ponudama, može biti i nešto veći', rekao je.

Fičor kaže da se, s obzirom na ponude na financijskom tržištu vezane vjerojatno i za događanja na istoku Europe, očekuje povoljna kamatna stopa od 4,5 do 5 posto

Po njegovim riječima, proračunski manjak u prva četiri mjeseca ove godine pokriven je ranijim zaduženjima, a novo će zaduženje poslužiti za popunjavanje rashoda do kraja godine, od dospjelih obveza koje imamo u drugom polugodištu i manjka koji je planiran u proračunu za ovu godinu, od ukupno 13,6 milijarda kuna.

Grčić: Nećemo dozvoliti veći deficit od planiranog, ali problem je PDV

Zabrinjavajući tempo rasta rashoda i bujajućeg deficita prokomentirao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić

'Naš zadatak je da to svedemo u planirane okvire. Neke isplate išle su bržom dinamikom nego što je predviđeno. Potpore u poljoprivredi ubrzano su se isplaćivale zbog čega će to od sada biti na nižoj razini. Tu će, dakle, doći do niveliranja, ali manji prihodi od PDV-a ostaju problem', rekao je Grčić.