ZLOČINI JNA

Ni treći optuženi za Morinj ne priznaje krivicu

24.03.2009 u 14:32

Bionic
Reading

Suđenje šestorici pripadnika bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA) optuženih za mučenje civila i ratnih zarobljenika s dubrovačkog područja u crnogorskom logoru Morinju, tijekom ratnih događanja početkom devedesetih godina, nastavljeno je u utorak u Višem sudu u Podgorici saslušavanjem trećeoptuženog Iva Gojnića.

I on je, kao i prethodna dva optužena, nijekao navode optužnice koji mu se stavljaju na teret, rekavši da "nije vidio niti je naređivao bilo kakva nedjela u logoru Morinju". Gojnić je rekao da je u to vrijeme radio administrativni i intedantski dio posla.

On je od suda tražio da mu ukine pritvor, tvrdeći da boluje od rijetke bolesti imunološkog sustava koja zahtijeva poseban režim života i prehrane, koji u zatvoru nema.

Prošlog tjedna pred Vijećem Višeg suda o krivnji su se izjasnili prvooptuženi Mlađan Govedarica i drugooptuženi Zvonko Tarle, također niječući da su počinili bilo kakvi zločin.

Zvonko Tarle, koji je u to vrijeme bio zadužen sa sigurnost u JNA, prilikom davanja iskaza nije mogao kazati koliko je osoba ispitivao u Morinju, navodeći da bi to moglo biti između 40 ili 50 zatvorenika. Tarle vjeruje da je kroz Morinj prošlo između 250 i 270 zatvorenika.

On je kazao da tijekom njegova boravka u Morinju nijedan zatvorenik nije smrtno stradao, te da nije vidio da je bilo tko od zaposlenih u Centru tukao zatvorenike.

Suđenje se nastavlja 30. ožujka, kada se o krivnji trebaju izjasniti i ostali optuženi pripadnici aktivnog i rezervnog sastava bivše JNA. Pored Govedarice, Tarlea i Gojnića optuženi su još i Špiro Lučić, Boro Gligić i Ivo Menzalin

Opužnica ih tereti da su tijekom rata u logoru Morinju "naređivali mučenje, mučili, nečovječno postupali i nanosili velike patnje ratnim zarobljenicima i civilima dovođenim s dubrovačkog područja".

Za svjedočenje u Podgorici sudske pozive dobilo je 159 logoraša iz Morinja.