motovunska šuma

Nezapamćena situacija u Istri: Cijena tartufa zbog nestašice odletjela u nebo. Za kilogram se traži pravo malo bogatstvo

19.09.2022 u 07:42

Bionic
Reading

Robert Marušić, jedan od osnivača Udruge tartufara Istra iz Motovuna, najznačajnije takve udruge u Hrvatskoj, i utemeljitelj Sajma crnog ljetnog tartufa u Buzetu, u čijoj je starogradskoj jezgri i vlasnik restorana Stara oštarija, zabrinut je jer - nema tartufa

'Iako smo uredno odradili lovostaj u kolovozu te u akciji 3. rujna, inače otvorenoj za posjetitelje koji su s našim lovcima mogli ići u šumu, pokrenuli sezonu lova na bijeli tartuf – tartufi naprosto ni! Ima ih u simboličnim količinama, tako da je najavljena cijena od 35 ili nešto više tisuća kuna po kilogramu otišla u zonu da oni restorateri, a i ja pripadam tom krugu, plaćaju – koliko tartufar pita', kazao je za Novi list.

U Motovunskoj šumi se zbog dugotrajne suše poprilično stvrdnula, skrutila zemlja u svom površinskom sloju. I to na svim mjestima na kojima se inače traži, lovi i kopa tartufe, što otežava posao. S druge strane gomolji su se u zemlji razvili tek u simboličnom količinama, tako da u šumu za sada malo tko ide.

'Otkad znam za sebe, a uz to što mi je više od pedeset godina, dolazim iz familije čijih se nekoliko generacija bavi lovom na tartufe, ne pamtim ovakvu situaciju. Neki od mojih kolega uspoređuju je s 2012. godinom, kad smo također svjedočili velikim sušama, no ja s nemalo zebnje mislim da je u igri nešto mnogo gore.

Nije, naime, toliko kriva suša iz srpnja i kolovoza za nestanak tartufa, jer imamo sušu već skoro godinu dana. Svi su skloni govoriti o ljetnoj suši kad je tako nešto i očekivano, no zaboravljamo da dovoljnih količina padavina nije bilo ni u proljeće, tako da su u našem slučaju jako opasni podaci što govore o tome kako su dubinski slojevi zemlje ostali žedni, suhi. K tome, tartuf je jako osjetljiva, nepredvidljiva, apsolutno svoja pojava.

Ono što znamo je da mu treba oko mjesec i pol da bi došao do željene, njegove standardne veličine, tako da ipak vjerujemo kako bi druga polovina listopada mogla dovesti do zadovoljavajućih količina, pojasnio je Darko Muzica, predsjednik Udruge tartufara Istra.

A izostanak bijelog izazvao je divljanje cijena crnog tartufa.

'Crni tartuf, prema najnovijim informacijama, posebno ako ga kupuju ugostitelji koji nemaju stalne dobavljače i veću potrošnju, probija iznos od pet tisuća kuna po kilogramu. To, dakako, nije uobičajena cijena, jer crni tartuf nije nešto ni posebno ni tako rijetko', zaključuje Marušić.