podrška izbjeglicama

Nezadovoljni aktivisti: MUP izbacio CMS iz prihvatilišta za traženje azila

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 12.11.2018 12:32
  • Objavljeno 12.11.2018 u 12:32
Tražitelji azila koji su smješteni u hotel Porin

Tražitelji azila koji su smješteni u hotel Porin

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Ministarstvo unutarnjih poslova je Centru za mirovne studije (CMS) onemogućilo ulazak u prihvatilišta za tražitelje azila, odbivši produžiti sporazum o suradnji organizaciji koja pruža podršku izbjeglicama već 15 godina, poručili su predstavnici Centra za mirovne studije i Kuće ljudskih prava

Novinarima ispred Prihvatilišta za tražitelje azila u Zagrebu rekli su kako je 'neuvjerljivo objašnjenje MUP-a za takvu odluku' navodni nedostatak fizičkog prostora u kojem bi se održavale aktivnosti, ali i, dodali su, tvrdnja kako ima dovoljno drugih angažiranih organizacija u prihvatilištima.

'Smatramo kako se radi o političkoj odluci, kojoj je cilj zastrašiti, marginalizirati i udaljiti organizacije koje javno govore o problemima s kojima se izbjeglice suočavaju, kao i o nezakonitim postupcima djelatnika MUP-a prema izbjeglicama', upozorila je Julija Kranjec iz CMS-a dodavši kako su oni od samih početaka pružali ljudima koji stanuju u prihvatilištima informacije o sustavu azila, kulturi i društvu, provodili tečaj hrvatskoga jezika te im pokušavli olakšati proces integracije.

'Zahtjevamo od MUP-a da poništi spornu odluku te s CMS-om potpiše sporazum kojim će nam se vratiti pravo ulaska u prihvatilišta kako bismo mogli nastaviti s aktivnostima koje su potrebne tražiteljima azila', poručila je Kranjec.

U posljednje dvije godine CMS je, kako navode u svojem priopćenju, jedna od organizacija koja javno upozorava na onemogućavanje pristupa sustavu azila izbjeglicama i ilegalna protjerivanja te se uz udrugu Are You Syrious? aktivno zalaže za procesuiranje odgovornih u slučaju smrti djevojčice Madine, koji direktno inkriminira MUP i koji se trenutačno nalazi na Europskom sudu za ljudska prava.

  • +7
  • +4

Azilanti u Svetoj Nedjelji

Izvor: tportal.hr / Autor: Nikola Sučec

'Prije nekoliko mjeseci Ministarstvo unutarnjih poslova sudski je tražilo zabranu rada organizacije Are You Syrious?, a sada pokušava opstruirati rad Centra za mirovne studije i smanjiti mogućnost djelovanja organizacija koje upozoravaju na kršenja ljudskih prava. Vidimo ovo kao nastavak sustavnog onemogućavanja rada organizacija koje štite ljudska prava izbjeglica. Ovaj negativan trend pritiska na organizacije civilnog društva prisutan u nekim djelovima EU nije u skladu s međunarodnim standardima ljudskih prava', poručio je Ivan Novosel iz Kuće ljudskih prava.

CMS upozorava kako MUP-ova tvrdnja da su trenutne aktivnosti drugih organizacija u prihvatilištima dovoljne ne stoji, jer mnoge nisu dostupne svim izbjeglicama, posebice smještenima u prihvatilištu u Kutini. Potrebe izbjeglica analizirane su za izradu važećeg Akcijskog plana za integraciju u čijoj izradi su sudjelovale brojne organizacije i institucije, a mjere koje su tim planom donesene nisu se mijenjale i za neke od njih sunositelj je CMS.

Za dio mjera tog plana, navode dalje iz CMS-a, nadležan je upravo MUP, koji ovim potezom ugrožava provedbu Akcijskog plana. Zbog toga se pitaju kome odgovara ovakva MUP-ova odluka jer ne ide na korist niti hrvatskom društvu, ni državnim institucijama, niti izbjeglicama.

'Mi smo tim ljudima najčešće prvi kontakt s društvom u kojeg su došli, s nama nauče prve riječi hrvatskog jezika i zovu nas kada im treba objasniti kako negdje doći ili kako nešto obaviti. Ljudi koji nam dolaze su različiti ipristupamo im individualno, zato je svaki volonter i svaka organizacija potrebna i za svakog mora biti mjesta', rekao je Dag Oršić, volonter CMS-a s petogodišnjim iskustvom.

Centar za mirovne studije je od 2003. godine prisutan u prihvatilištima, najprije u Šašnoj Gredi, zatim u Kutini od 2006. te potom u Zagrebu od 2013. godine, a nakon 15 godina rada u prihvatilištima, s preko 300 angažiranih volontera i 6000 volonterskih sati te preko 1000 tražitelja koji su sudjelovali u aktivnostima, ističu u CMS-u, sada im se zatvaraju vrata, jer, kako kažu, upozoravaju na nezakonita postupanja MUP-a.

'Izbacivanjem MUP pokušava ugušiti kontakt tražitelja azila s organizacijama civilnoga društva koje će zagovarati prava koja im se ugrožavaju. CMS neće prestati prozivati odgovorne za kršenje ljudskih prava i traži od predsjednika Vlade da stane na kraj MUP-ovom kažnjavanju onih koji progovaraju o nezakonitim praksama policije!', poručuju iz CMS-a.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!