RIJETKA STVAR

New York Times se raspisao o Hrvatskoj i Srbiji pa polupao lončiće

04.11.2015 u 12:08

Bionic
Reading

The New York Times piše kako su dvije nekada zaraćene zemlje, Hrvatska i Srbija, uspjele postići rijedak dogovor. Američki novinar navodi kako su Hrvatska i Srbija dogovorile željezničku liniju koja će olakšati putovanje izbjeglicama i emigrantima i napominje da je hrvatskim policajcima prvi put dopušteno djelovati u Srbiji

'Vlak je počeo voziti u utorak, a omogućit će izbjeglicama da bezbolno prijeđu granicu između dvije zemlje na kojoj su do sada imali mnogo muke', stoji u tekstu.

The New York Times navodi da bi ovakav dogovor bio nezamisliv u bliskoj prošlosti upravo na tom području gdje je počeo rat.

To, naravno, nije točno. Hrvatski su policajci uz odobrenje već radili na području Srbije, i to u svibnju 2014. , kada su poslani kao ispomoć tijekom stravičnih poplava koje su pogodile Srbiju, BiH i Hrvatsku.

Za njihovu požrtvovnost u spašavanju ljudi u Obrenovcu pohvalila ih je i srbijanska vlada.

Srbija se, naime, službeno zahvalila Hrvatskoj na brzoj reakciji i iskazanoj spremnosti da pomogne.

'Ova gesta ima dodatnu veću važnost imajući u vidu da je Hrvatska i sama suočena s poplavama na svom teritoriju', stajalo je u tekstu zahvale, a ove je godine nakon poplava u Hrvatskoj srpski premijer Aleksandar Vučić poslao hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću pismo u kojem je izrazio žaljenje zbog poplava u Hrvatskoj i ponudio pomoć Srbije.