sad

New Orleansu prijeti tropska oluja, Trump proglasio izvanredno stanje

12.07.2019 u 15:17

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je izvanredno stanje dok se tropska oluja Barry približava New Orleansu koji se u petak priprema na obilnu kišu i sa strahom se prisjeća uragana Katrina koji je pogodio grad 2005. godine

Oluja bi se trebala u petak navečer ili subotu ujutro pretvoriti u uragan, neposredno prije nego što će njezino središte stići do obale Louisiane, objavio je Nacionalni centar za uragane. Nevrijeme je već posljednjih dana u New Orleansu izazvalo velike poplave.

Prema Centru za uragane snaga vjetra se pojačala na 80 km /h uz snažne udare, a oluja bi mogla izazvati potencijalno smrtonosne poplave u obalnim područjima i duž rijeka.

'Veliki dio Louisiane će pogoditi obilni pljuskovi', upozorio je guverner te države John Bel Edwards kojem je Trump odobrio proglašenje izvanrednog stanja.

Ta mjera određena u četvrtak navečer omogućuje saveznim agencijama sudjelovanje u pomoći. Američki predsjednik je pozvao stanovnike tih područja da slijede upute saveznih i lokalnih vlasti.

'Molim vas budite pripremljeni, oprezni i na sigurnom', napisao je na Twitteru.